skip to Main Content

Vreemde markt! Market update 25 november 2015.

Vreemde markt!

De AEX staat op een koers van 469. Dat is op zich niet zo heel vreemd. Daar stond de index afgelopen vrijdag ook, maar gisteren werd nog een low van 455 punten neergezet. Natuurlijk was er het uit de lucht schieten van een Russische  straaljager een versterker van de neerwaartse beweging, maar voordat dit incident er was, was de AEX ook al zwakker. Het leek er dan ook op dat de door mij al eerder aangehaalde zone 470-473 te sterk was gebleken en dat de AEX wederom een goede aanloop nodig had. In mijn vorige update gaf ik aan dat de weg omhoog het meest logisch zou zijn daar de ECB begin december aan gaat kondigen dat het nog meer verruimende maatregelen gaat nemen dus dan is het vreemd dat een week voor deze aankondiging de beurs als een kaartenhuis in elkaar zakt. Lang duurde deze daling niet. Vandaag staat de AEX alweer op 469. Belangrijkste reden lijkt te zijn dat de ECB heeft laten uitlekken dat ze serieus negatieve rentes willen in gaan voeren. De bedoeling lijkt te zijn dat banken meer gaan uitlenen maar de praktijk zal zijn dat banken de credit rente op uw rekening nog meer gaan verlagen. In Zwitserland schijnt er al een bank te zijn die haar rekeninghouders heeft meegedeeld dat vanaf januari de rente voor spaarders negatief wordt. Met andere woorden, spaarders moeten gaan betalen om geld op hun bankrekening te zetten. Dat is dus serieus slecht nieuws voor u en mij. Nu betaal ik al bij mijn clearingbank rente voor geld wat ik daar heb staan om te kunnen handelen, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat dit hele geintje op de rug van de spaarders in Europa komt te liggen. Banken, toezichthouders en bestuurders hebben gefaald door niet de crisis uit 2008 doorzien te hebben en zij lijken ook te falen in hun beleid vanaf 2008. Natuurlijk hebben zij, door maatregelen te nemen het systeem behoedt voor totale instorting, maar deze maatregelen hebben op de langere termijn niet de gewenste uitwerking tot nu toe. Met negatieve rentes zullen banken niet gestimuleerd worden om meer uit te lenen en ik denk dat consumenten eerder geld van de bank afhalen en in een kluis stoppen dan dat zij het geld gaan uitgeven. In tijden van onzekerheid worden consumenten spaarders. Negatieve rentes zullen zeker onzekerheid voor consumenten opleveren. Hoe ver wil men gaan in dit experiment?

Charts.

Voor de beurs zou bovenstaand verhaal goed moeten zijn op de korte termijn. Mensen zullen ergens met hun geld heen moeten en de kans op rendement zit dan in aandelen.  Hoe ver de AEX kan oplopen? Geen idee, maar laten we voorlopig naar de korte termijn kijken. Zolang de weerstand 470-473 niet wordt doorbroken is de kans groot dat de index terug kan naar de low van gisteren. 455-473 is de trading range voor dit moment. Een uitbraak naar beide kanten zorgt voor een mogelijke beweging van zo’n 18 punten. Aan de bovenkant brengt ons dat in de buurt van de 490-495 zone die al eerder uit de ander chart patroon kon worden bepaald. Als de AEX onder de 455 breekt dan zal de index richting 437-440 kunnen en daaronder 420.

 

Index Informer.

Grote bewegingen zorgen in het zeer korte termijn beeld (dag) vaak voor ruis maar kunnen in het week en maand beeld vaak voor mooie instap en uitstap niveaus zorgen. Zo werd gisteren de onderkant weekrange bereikt en abonnees die kopen/verkopen op deze ranges konden rond 456 gisteren de AEX kopen. Met een koers rond 469 geeft dat voor deze week een mooie trade. Morgen is het in Amerika Thanksgiving en is de beurs daar gesloten. Op vrijdag nemen veel Amerikanen een vrije dag dus vanuit Amerika hoeven we deze week niet veel meer te verwachten. Komende week worden de resultaten duidelijk van de winkelverkopen in Amerika gedurende deze feestdagen en volgende week donderdag komt de ECB.  De beweging die de ECB kan veroorzaken kan groot zijn. Bij meer  QE moet het gek lopen als de AEX de 473 weerstand niet uitneemt. Mocht de ECB boodschap tegenvallen dan kan de initiële beweging fors lager gaan, maar ik denk dat dan toch weer de hoop komt voor meer stimulus op de volgende ECB vergadering. Vooralsnog lijkt omhoog de enige optie, maar als de richting logisch te bedenken is dan wordt ik altijd wat achterdochtig. Dus ik blijf long maar met voldoende puts onder de positie mocht het toch niet logisch zijn!

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

 

Back To Top