skip to Main Content

Trumped! Market update 10 november 2016.

Trumped!

De hele wereld is beetgenomen. De media en Wall Street analisten wisten het zeker. Clinton wint en dat is goed voor de beurs. Als Trump wint dan kunnen we een crash verwachten. Zelf had ik in de Alex beursflits geroepen dat als Trump zou winnen dat de beurzen kortstondig konden dalen, zo’n 3-5%.  Dalen deden ze, die beurzen. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat Trump aan de winnende hand was daalden wereldwijd de koersen. De AEX opende zo’n 5 % lager op 430 en even werd zelfs rond 425 gehandeld in de future. Mijn redenatie voor beperkte daling en dat de beurs zich daarna weer zou kunnen herpakken was, dat als de beurzen echt verder zouden dalen, dat dan de FED in december de rente niet zou verhogen en dat zou weer aanleiding zijn voor stijgende koersen (hoe gek ik dat ook vind). De koersen rond 430 zagen we niet lang. Voor ik het wist handelde de index alweer rond 440 en gedurende de dag werd het steeds gekker. De index sloot op 454 punten en kreeg vanochtend navolging met koersen rond 460. Gekte ten top! Wat is er gebeurt met alle doem verhalen? Is Trump nu dan toch goed voor de beurs? Economisch gezien heeft Trump best wat goede ideeën maar die zijn vooral goed voor Amerika en niet zozeer voor de rest van de wereld. Het is nog te vroeg om te juichten al doen de beurzen dit wel. Aan de andere kant, sentiment kan zomaar omslaan. Kijk maar naar de dag van gisteren. Het gaat nog een hele tijd duren voordat duidelijk  wordt wat zijn beleid gaat inhouden. Tot die tijd kunnen proefballonnen een grote impact op de beurs hebben en met het Italiaanse referendum op 4 december is de beurs alles behalve in rustig vaarwater gekomen.

Charts.

Gisteren was ook op de chart een bijzondere dag. Allereerst ging de AEX door alle steunen heen tot aan 425. Daarna kwam het met een reusachtige kracht terug en verbrak vele weerstanden. Op dit ogenblik test het wederom 458 als weerstand. Heeft het na de beweging van gisteren nog kracht of moet de AEX een stapje terug om het opnieuw te proberen. Mocht het wel lukken dan komt 466 en 472 in beeld als weerstand. Mocht 458 niet worden doorbroken dan gaan we naar 450 als steun en daaronder 442 en dat zou jammer zijn want dan blijft de AEX in de 442-458 range van de afgelopen 5 maanden.

Index Informer.

Dit zijn beweeglijke dagen en dat is mooi daar dan het systeem van Index Informer getest kan worden. Gisteren bereikte de AEX de onderkant range van de dag, week en maand. De week range werd zelfs bijna exact getest op 426.50. De onderkant van de maand range ligt rond 430 en ook dat was een perfecte test. De onderkant van de dag range lag rond 441 en die achtte ik zelf gisteren kansloos, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Het was een goede dag en week voor klanten die kopen op de onderkant range. Zij hebben allen een positief resultaat behaald of zitten nog in de markt. De range geeft aan wanneer de beurs in een bepaalde periode relatief goedkoop of duur wordt. Aan de onderkant van de range wordt de beurs relatief goedkoop voor die tijdsperiode en omgekeerd. Op dit ogenblik wordt de index relatief duur voor de week. Dit geeft aan dat in 75-90% van de gevallen de index op vrijdagmiddag lager staat dan de huidige koers. Of dat ook nu gebeurt is afwachten, maar met een goede optie strategie is ook de situatie dat het boven de range sluit geen malheur. Zelfs dan kan er winst gemaakt worden.

 

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top