skip to Main Content

The market knows best! Market update 22 juni 2016.

The market knows best!

Deze market update kan eigenlijk maar over 1 ding gaan en dat is het Britse referendum van morgen. Ongeëvenaard daar het voor het eerst zou zijn dat een land zich uit de Europese unie terugtrekt. Volledig uniek en pas op termijn zal er duidelijkheid zijn of dit een goede keuze zou zijn. Zo ver is het nog niet. Er moet eerst gekozen worden door het volk. Bangmakerij door voor en tegenstanders is aan de orde van de dag. Mensen krijgen een onmogelijke keuze daar geen van de partijen alle feiten eerlijk op een rij zet. Het gaat de politici natuurlijk ook om zichzelf en hun plekje in de hall of fame. Eerlijk is het niet maar daar kan je politici ook niet van betichten. Toch gaat het volk stemmen en volgens de polls is het al weken een nek aan nek race. Vorige week lag het “leave”kamp nog voor maar na de tragische dood van een pro Europa  politica keerde het tij en kwam “remain”weer dichtbij. Volgens de laatste polls is het 44-44 met 12% die het nog niet weet, maar niet volgens de beurs. De beurs is er ondertussen van overtuigd dat Engeland bij de EU blijft behoren. Dat is ook te zien aan de enorme rally van 412.70 afgelopen donderdag naar 444.50 gisteravond. Ook bij de bookmakers in Engeland werd gisteren 95% van alle inzet op “remain”geplaatst. De logica is vervolgens dat als Britten met hun geld stemmen op “remain”dat ze dat dan ook doen in het stemhokje. De kans is zeker aanwezig maar mensen zijn vreemde wezens en in dit geval hangt de uitkomst ook nog af van wie er gaat stemmen. Als de jonge stemgerechtigden gaan stemmen dan is de kans groter op “blijven”, maar laten zij verstek gaan en stemmen voornamelijk de ouderen, dan wordt de kans groter dat een BREXIT voor de deur staat. Morgen is het referendum en vanaf vrijdagochtend 04.00 uur worden de uitslagen verwacht. Houdt u er rekening mee dat banken zich nu indekken tegen een BREXIT en de kans bestaat dat u via uw bank geen orders kan uitvoeren. Zo heeft UBS laten weten dat die mogelijkheid bestaat.  Als de Engelsen blijven dan zal er niet veel aan de hand zijn. De beurs heeft al een inhaalslag gemaakt en ik denk dat er nog maximaal 3-4% upside inzit in eerste instantie. Mocht er toch een BREXIT zijn en u moet of wil handelen, doe dit dan met limiet orders, want anders is de kans groot dat u aan alle kanten gesneden wordt. Het neerwaarts risico is moeilijk te voorspellen. In ieder geval kunnen we weer naar 413 en waarschijnlijk daar nog wel een schepje bovenop. Take care!

Charts.

Steun werd vorige week gevonden rond 410 en vanaf dat niveau is er weer een scherpe stijging. Gisteravond 444.50 in de avondhandel en de AEX komt weer dicht in de buurt van het 452-453 niveau. Een “remain” kan dit niveau wel overstijgen en dan komt weerstand 458 om de hoek kijken. Daarboven is het al snel 472 en daarboven de oude top op 510. Aan de onderkant is het in eerste instantie ook duidelijk. Er ligt steun op 413 en daaronder 400 en 380. Dit is echter geen gewone markt. Dit is 0 of 100 en ik verwacht dat de index steunen en weerstanden als lucifertjes kan knakken. Als de Engelsen blijven dan komt na de euforie weer de gewone macro bespiegeling die de koersen gaat bepalen. gaan ze er uit dan zal in eerste instantie de emotie  en het gedwongen draaien van posities door grote partijen de blik tijdelijk kunnen vertroebelen.

Index Informer.

Als dit een normale week zou zijn, zou ik zeggen dat de index op weekbasis aan de relatief dure kant is. Dit is echter geen gewone week. Het is een “event”week en daar is alles anders. In het filmpje met Alex  beleggersbank geef ik aan dat toen de AEX vorige week op 415 stond dat het nog niet te laat was om posities te beschermen. Nu de AEX op 445 staat is het nog makkelijker. ik zou een put onder de portefeuille kopen op 410 en ik zou een call schrijven op 460-470. Een relatief kleine investering die de positie in ieder geval onder het niveau van vorige week kan beschermen.  verder valt er voor nu niets meer te zeggen. We gaan het beleven en volgende week is er een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top