skip to Main Content

Technische spanning! market update 2 oktober 2014.

Technische Spanning!

Mij vorige market update heette  “wilde bewegingen”. Dit had net zo goed de kop voor deze week kunnen zijn, want ook deze week gaat de AEX alle kanten op. Van 416 naar 423 en van 423 terug naar 415! Nu heeft 415-416 de afgelopen weken dienst gedaan als steungrens. Ik schreef vorige week al dat als 415-416 definitief wordt doorbroken, dat daar een koersdoel van 405 uitrolt. Ook de internationale indices laten verzwakking zien. De SP-500 valt uit een al jaren stijgend trendkanaal. Vroeg of laat moest dat ook wel gebeuren, want het kanaal was te steil geworden. Op basis van de close van de SP heeft het nog wel 2% neerwaartse ruimte minimaal. De DAX heeft een lagere top geplaatst, zo lijkt het en zou goed op weg kunnen zijn naar 8800-9000.

De AEX heeft zoals gezegd een koersdoel onder de 415 van 405. Op de weg naar beneden komen we eerst nog bij 410-412 steun waar ook het 50 daags gemiddelde ligt. Belangrijk in het hele verhaal is wel dat de steun rond 400 behouden blijft,als we de in de uptrend willen blijven.

Redding?

Misschien komt de redding vanmiddag in de vorm van meneer Draghi. In zijn hoedanigheid  als voorzitter van de ECB zal hij vanmiddag het woord nemen. In de laatste meeting vorige maand zijn er al vele nieuwe maatregelen aangekondigd. Toch zijn er velen die denken dat de ECB vanmiddag overgaat tot volledige QE. Ik behoor niet tot dit kamp. Voor mijn gevoel komt het behoorlijk paniekerig over als je 1 maand na een aantal nieuwe maatregelen al met de volgende maatregel komt. Ik neem aan dat de ECB daar de effecten van wil meten en pas in Q1 2015 met nieuwe maatregelen komt. Wat wel een punt van zorg en aandacht is, is dat de inflatie steeds dichter naar het nulpunt kruipt en dat is iets waar de ECB nachtmerries van krijgt. Mocht de ECB vandaag wel acteren dan zou dat wel bijzonder zijn. In de maand waarin de FED het kaarsje dooft zou de ECB het kaarsje weer in vuur en vlam zetten. Je zou dan bijna denken dat het zo afgesproken is! Wie weet! Er speelt veel meer dan dat het publiek weet en dan is het waarschijnlijk maar goed ook dat wij niet van alles op de hoogte zijn .Kortom, de spanning lijkt onder de 415 weer terug te komen in de markt. De implied volatility zal verder oplopen, wat schrijvers van nieuwe opties wat meer opbrengst geeft. Vergeet niet om ook wat bescherming te kopen in de vorm van kleine out of the money puts. Als u op maandbasis schrijft kunt u voor weinig geld risicobescherming kopen in de weekopties.

Index Informer!

Tot nu toe passen de meeste “wilde bewegingen”binnen de dag en weekrange van Index Informer. Menigmaal wordt de onderkant of bovenkant range voor de betreffende periode opgezocht en wordt daarna weer afstand genomen van deze steun of weerstandzone. Abonnees die op deze manier traden hebben de afgelopen weken goede zaken gedaan. Voorlopig beweegt de AEX zich binnen de range voor dag, week en maand en is derhalve neutraal. Mocht de beweging onder de 415 zich gaan voltrekken dan wordt de index op maandbasis bij het berekende koersdoel wel wat aan de goedkope kant. Ik houd  daarbij wel in gedachten dat afgelopen maandexpiratie de AEX zo’n 2.5 punten boven de bovenkant range werd geplaatst. Mocht de AEX richting 400 handelen dan zal ik speculatief wel wat long opbouwen, maar ik ga er voorlopig van uit dat ik dat in de volgende market update kan bespreken indien nodig.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top