skip to Main Content

Standvastig! Market update 22 april 2015

Standvastig!

Het moet gezegd worden, de AEX is een standvastig baasje. Het lijkt alsof de index met geen mogelijkheid omlaag kan. Vorige week donderdag schreef ik al over het belang van het 509 punten niveau, waar het 61.8% Fibonacci ligt en het punt waar je zou mogen verwachten dat de index serieuze weerstand gaat ondervinden. De spreekwoordelijke inkt was nog niet droog of de AEX ging in duikvlucht naar beneden, om steun te vinden rond 492, het niveau wat ik ook al had beschreven als mogelijk steunpunt. Wat ik niet had verwacht is dat de AEX in 2 dagen tijd weer het hele verlies zou inlopen. Vandaag (woensdag) tikte de index 508.73 aan wat weer heel dicht tegen de weerstand aanligt. Daar alle geo- politieke punten langzamerhand redelijk uitgekauwd zijn zal ik meer richting de technische kant van dit verhaal aanschrijven. Overigens, er zal vast op korte termijn een geo-politieke trigger komen waar de volgende daling aan toegeschreven kan worden, maar of dit China, Griekenland, Rusland  is , dat weet ik niet, evenmin als dat  de daling ook toegeschreven kan worden aan de negatieve rente, of (te) hoge koers/winst verhoudingen in Amerika en Europa. Zoveel mensen, zoveel meningen. We weten het toch niet en daarom zal ik u die van mij maar niet onthouden. Je bent zo goed als je laatste market update dus dan kan je het maar beter met de hele wereld delen!

Charts.

In de AEX chart zien we nog niets wat op naderend onheil lijkt. De index vormt steeds hogere bodems en partijen kopen aandelen alsof het voor het eerst sinds 7 jaar mogelijk is. Voorlopig kan ik niet anders vaststellen dat we nog steeds in een zeer bullish omgeving werken, al treden er onderhuids wel haarscheurtjes op. U weet dat ik denk dat het 509 niveau een serieuze weerstand zal zijn, maar als deze wordt uitgenomen is de weg vrij naar de 517-523. Na deze weerstand kan de AEX oplopen naar een stand van rond de 550 punten. Aan de onderkant zal, als 509 wel weerstand blijft, de steun liggen wederom op 492 en daarna richting 484 punten. Als ik echter naar  indices als de DAX en STOXX en de CAC kijk, dan zie ik daar wel sterkere signalen dat we ons moeten voorbereiden op een correctie van zo’n 7% minimaal. Voorwaarde is dat deze indices hun highs niet moeten uitnemen want dan vervalt voorlopig dit scenario. Als de AEX dan deze indices zal volgen, dan lijkt een beweging van zo’n 35-40 punten voor mij een reëel scenario. Timing blijft lastig maar onder de 492 geeft zeker een signaal. Met de huidige koers van 506 lijkt de opwaartse potentie beperkt maar is er nog geen reden om volledig short te gaan. Zelf zorg ik ervoor dat ik geen korte termijn out of the money puts tekort heb die nog maar een zeer lage waarde hebben. Liever iets minder verdienen dan dat, wanneer het scenario wel uit zou komen, ze veel geld kunnen kosten.

Index Informer.

De weestand op 509 was goed gezien al was het geen weerstandpunt uit de dag, week of maandrange. De onderkant weekrange van afgelopen week op 495 bleek wel steun te bieden en de AEX expireerde dan ook boven de onderkant range. Klanten die long en short gaan wanneer de index de onderkant of bovenkant bereikt deden dan ook goede zaken. Ook deze week is de bovenkant weekrange al geraakt. Dit gebeurde vandaag. Met deze trade short vanaf de 508 staan deze abonnees dan ook al op winst. Of 508.73 ook de high van de week zal zijn is nog even afwachten tot vrijdag.  Op dit moment staat de AEX binnen de grenzen van dag, week en maand maar u kunt zien dat voor de weekrange de boog wel wat gespannen staat.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top