skip to Main Content

Spanning, market update 13 maart 2014.

Spanning!

De markten hebben last van spanning. De combinatie van de gebeurtenissen in Oekraïne, een mogelijke opleving van de koude oorlog en bovendien signalen vanuit China dat zij de rol van grote  economische voortrekker niet goed meer kunnen spelen, dit alles komt samen op het moment dat beurzen in de buurt staan of stonden van new highs of  all time highs . de Duitse DAX is al zo’n 7% onder haar high uitgekomen. Wat mee speelt is dat bij een aantal indices een mogelijk groot toppatroon afgerond gaat worden als we nog iets verder zakken. Bij de DAX ligt dat rond 9000 punten. Zakt de markt daaronder dan geeft dat ruimte voor een koers richting 8200 punten.  Ook de AEX testte gisteren de onderkant van een groot driehoek patroon. Als we echt onder de zone 386-389 geraken komt er ruimte vrij richting 360 punten. In Amerika lijkt men zich er niets van aan te trekken en ook vandaag staat de SP-500 alweer rustig iets hoger. Daar staat bijna dagelijks een nieuwe high op de borden . Komende week is daar nog wel de rente beslissing of beter gezegd de “taper”beslissing. Het lijkt er op dat ook komende woensdag weer wordt besloten Taperen af te bouwen met een bedrag rond de 10 miljard op maandbasis. Nog steeds gaat er bizar veel geld in de economie (beurs) maar het wordt iedere maand wat minder. Ik ga er van uit dat ze voor de zomer tijdelijk stoppen met afbouwen of de effecten te evalueren om na de zomer het programma door te zetten en in december klaar te zijn. Dit is natuurlijk mits er niets geks gebeurt want de beleidsmakers in  Amerika draaien net zo makkelijk als een blad aan de boom.

De gebeurtenissen van de laatste weken hebben ervoor gezorgd dat de implied volatility in opties fors is opgelopen. Volgende week vrijdag is het maart expiratie. De maart opties zullen zeker duur blijven in aanloop naar het FED rente besluit maar mocht u optie premie gaan schrijven dan is misschien volgende week donderdag , net na het rente besluit een goed moment. Goed is natuurlijk relatief. Als we in een oorlog met Rusland terecht zouden komen dan was er natuurlijk geen goed moment.

Charts.

Op de grafiek van de AEX is wel het een en ander gebeurt. Ik gaf al een tijdje aan dat net boven de 400 koopacties ondernemen niet zo handig was vanwege het mindere risico rendement plaatje. Als we er nu van uit gaan dat de AEX de stijgende bodemlijn heeft getest rond 389 dan is het risico rendement plaatje veel beter geworden. Met een stop loss onder de 386 heeft de AEX ruimte richting 400-402 en daar de index dan uit de dalende trend ontsnapt geeft dat mogelijkheden voor hogere koersen.

Index Informer.

Ook al zijn we alweer een aardig eind op weg in de maand maart wil ik toch nog meegeven dat de neutrale short strangle strategie in Februari een totaal opbrengst per 1 combinatie heeft gegeven van 1224 euro. Afgezet tegen 20.000 euro aan te houden kapitaal is dat ruim 6% rendement. Op dit moment beweegt de AEX weer binnen de grenzen van de dag , week en maandrange. Gisteren gaf ik via facebook.com/indexinformer aan dat de beurs op weekbasis wel goedkoop werd en dat de mensen die de strategie volgen op de onderkant range te kopen een goede kans hadden gisteren toen we aan de onderkant weekrange kwamen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de AEX zo meteen rond de 392.5-393 handelen en dat alleen al maakt zo’n trade mogelijkheid van gisteren al zeer rendabel. Wist u dat u ook de maand en weekrange kunt ontvangen op de SP-500, de DAX en de STOXX -50? Zo weet u ook daar wanneer deze beurs duur of goedkoop is!

Succes met uw beleggingen!

Back To Top