skip to Main Content

Slaapverwekkend! Market update 11 januari 2017.

Slaapverwekkend!

Het jaar 2017 is begonnen zoals de laatste weken van 2016 eindigden, slaapverwekkend! De beurs komt nauwelijks van haar plaats wat op zich niet vreemd is na de rally in december van 445 naar 490 punten, maar leuk is anders.

Vorig jaar schreef ik een vooruitblik waarin ik aangaf dat ik in 2016 de index wel fors onder de 400 (340) zag gaan  en mogelijk daarna richting 510 punten. Welnu, 340 heeft de AEX niet gezien, wel 378 punten om daarna snel op te lopen naar 450 en daar in lente, zomer en herfst slaap te gaan. Pas in de laatste 3 weken kon de index richting 510 punten lopen (490). De grote lijnen zag ik wel, maar het half jaar rond 450 punten had ik volledig gemist en eerlijk gezegd, daar zat ik ook niet op te wachten want dat maakte het wel heel saai. Nu met een nieuw jaar voor de boeg denk ik wederom aan een volatiel jaar. Er zouden voldoende argumenten voor moeten zijn. Allereerst de bedrijfscijfers, deze zouden sterk moeten verbeteren om de hogere waarderingen vast te houden. De beurzen zijn ook fors opgelopen op het enthousiasme dat Trump de wereld weer inflatie geeft en regulering aanpakt. Of dat ook gaat lukken zal voornamelijk in de Amerikaanse politiek besproken worden en zal zijn uitwerking niet missen als het toch minder makkelijk is dan gehoopt.

Daarnaast spelen er in Europa veel ontwikkelingen die voor verandering kunnen zorgen. Dit zijn veranderingen op het politieke vlak en, met wat er vorig jaar is gebeurt, kan dit nog best een lastig jaar worden. Of de beurzen wederom het naast zich neerleggen zoals afgelopen jaar? Geen idee, ik had niet verwacht dat alles als een non-event zou worden afgedaan. Op de beurs is omkijken lastig, je wordt altijd door het heden of misschien wel de toekomst ingehaald. De toekomst regeert en velen denken dat deze rooskleurig is gezien de koers ontwikkeling op de beurzen. Zelf behoor ik niet tot dit kamp. Ik ben niet pessimistisch maar zou er niet van opkijken als de bull markt vanaf 2009 op haar einde loopt.  Voor dit jaar verwacht ik nu eerst wat lagere koersen, ergens tussen 460-470 om daarna op te veren en de high op 510 uit te nemen. Ik voorzie maximaal 550-565 en ik verwacht dat een stijging in de eerste 6 maanden moet komen. In de tweede helft van het jaar  zal er dan een daling komen (als deze nog niet is ingezet in het eerste half jaar) die de index terug kan brengen naar 400-425. Zoals u ziet, ik zet dus in op beweging!

Charts.

De index is met een geweldige eindsprint het jaar 2016 uitgegaan. Deze beweging kwam onverwacht maar vanuit de T.A, mocht je wel rekening houden met een beweging naar 485-490. De brede trading range was 466-442 en een uitbraak boven 466 zorgde voor een koersdoel van 490. Dit koersdoel is behaald en de index moet nu wat afkoelen. Een neerwaartse correctie richting 466 zou een goed koopmoment kunnen zijn. Voorlopig gebeurt er nu vrij weinig. Een koers boven 490 kan de index nog richting 495-500 brengen en een slot onder 480 zou duidelijker een neerwaartse richting kunnen aangeven richting 466-470.

Index Informer.

2016 was een goed jaar voor Index Informer. Op dagbasis was het percentage goed aangegeven ranges 75% en op weekbasis 77%. De short strangle strategie deed zeer goed zaken in 2016, mede door het feit dat de index ruim 26 weken lang rond de 450 punten handelde.  Met de short strangle op dagbasis werd 6866 euro verdiend. Met de short week strangle 2861 euro en met de short maand strangle 3283 euro. De maandrange was in 100% van de tijd goed. Als men deze getallen optelt en deelt op de 20.000 euro kapitaal die men zou moeten aanhouden voor margin en een spaarpot komt men op een rendement van 65% zonder handelskosten en zonder bescherming.

Ik zou zelf deze strategie niet handelen zonder extra bescherming in de vorm van een put en call. Er hoeft maar 1 dag te zijn dat de beurs heel fors daalt en dan komen de problemen. Deze strategie met een extra call en put zal nog steeds een goed resultaat opleveren maar minder dan de 65%!

Op dit ogenblik is de handelsrange zo ontzettend klein (2.2 punten op dagbasis) en de opbrengst voor short opties is zo ontzettend laag (0.40 cent voor een 4 punten strangle, dat is sinds 2010 niet meer voorgekomen. Blijf dus alert en ga niet meer optie contracten schrijven omdat de opbrengst wat tegenvalt. Ik verwacht dat u dit jaar nog genoeg premie kan schrijven die wel de risico’s van de huidige economie meeneemt. Mocht u toch wel opties schrijven, zorg dan dat u in ieder geval deze risico’s afdekt!

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

 

Back To Top