skip to Main Content

Retracement! market update 30 oktober 2014.

Retracement!

Beurzen gaan altijd op en neer. De golfbeweging vinden we niet alleen terug  op de beurs maar ook in de getijdenstroom van eb en vloed. Vele beroemde mensen uit de hoek van technische analyse hebben onderzoek gedaan en een methode bedacht om een beurs beweging te kunnen verklaren of voorspellen. Uit deze hoek komt het woord retracement. In het Nederlands vertaald naar “herstelbeweging”. Bij een retracement kijk je naar het verschil tussen hoog en laag (of laag naar hoog) . Normaliter kan je zeggen dat na de beweging de herstelbeweging komt. Meestal is de herstelbeweging een percentage van de vorige beweging. Vanuit de TA wordt er gekeken naar 3 niveaus. De 38.2%,50% en 61.8%. Als we de beweging van de AEX bekijken vanaf de top op 426 naar de bodem op 366.50 dan is dat een beweging geweest van 50 punten. Als we daar de retracement percentages op loslaten dan kunnen we zien dat de AEX rond 403.50 al het 61.8% doel gehaald heeft. Meestal wordt na het behalen van een doel uit de herstelbeweging weer de oorspronkelijke weg ingezet. Als dat nu ook het geval zou zijn dan moet de AEX vanaf nu weer lagere niveaus gaan opzoeken. Het kan ook zo zijn dat de index zich er niets van aantrekt en rustig verder stijgt. De SP-500 index is het 61.8% doel allang voorbij. Deze index heeft bijna het hele verlies van een paar weken geleden weer ingelopen. In Europa is dat niet zo. Zowel de DAX als de STOXX index zijn pas net bij het 50% punt aanbelandt. Europa doet het dus wederom slechter dan Amerika.

AEX.

Nu we weten dat het niveau van rond de403.50 punten een belangrijke is, kunnen we hier keuzes maken. Vorige week schreef ik nog dat de AEX boven de 396 moest sluiten voor een verdere opmars. Mocht het de index lukken deze week overtuigend boven de 403.50 te sluiten, dan is de kans groot dat we richting 410-415 zullen gaan. Deze 2 punten zouden de index weestand moeten opleveren. Boven deze grenzen komt de oude top weer inzicht die misschien met een ouderwetse kerstrally nog overstegen kan worden. Wanneer de index het 403.50 niveau voorlopig als te zwaar ziet dan is een terugval naar minimaal 396 het meest logische. Op dit punt is de index weer in haar opwaartse trendkanaal terecht gekomen waar het tijdelijk zo hard was uitgevallen.  396 lijkt het eerste punt waar de index steun kan vinden en opnieuw een aanloop kan nemen om definitief boven de 400 te komen. Mocht 396 steun niet sterk genoeg zijn  dan is er een batterij aan steunpunten  zoals 388 en 373 en 366. Deze punten liggen redelijk ver uit elkaar maar zoals we 2 weken geleden hebben gezien kan het binnen een paar uur op de borden staan.

Index Informer.

Op dit ogenblik beweegt de AEX binnen de grenzen  van de dag, week en maandrange. Vanuit dat perspectief zit de AEX nog in neutrale positie. Mocht nu vandaag de AEX fors oplopen dan zal ik wel proberen een korte short positie op te bouwen. De neerwaartse beweging was zeker overtrokken maar het tempo waarmee de beurs weer oploopt vraagt ook om een pas op de plaats. De optie premies zijn niet meer zo hoog als ze waren maar geven nog behoorlijk geld voor het risico. Probeer wel de short posities af te schermen met kleine call of put. Het drama gisteren bij Fugro (-27%)laat wederom zien dat de put als verzekeringspremie in deze tijden zeker geen weggegooid geld is!

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top