skip to Main Content

Paniek? Market update 3 november 2016.

Paniek?

Hoewel er op het eerste gezicht niet veel gebeurt in de AEX, lijken toch de eerste haarscheurtjes te ontstaan. De voornaamste reden hiervoor is de Amerikaanse verkiezingen van komende week. Onze AEX index handelt al ruim een half jaar rond het 450 punten niveau. Met uitzondering van het BREXIT moment is dat waar de actie zich heeft afgespeeld. Een half jaar is lang en 450 heeft daardoor wel een significante betekenis gekregen.  Er waren vele momenten waarop de markt de indruk kreeg dat 450 aan de bovenzijde verlaten zou worden en dat 475 of 500 al snel begroet kon worden. Ook vorige week maandag leek het daar op toen de AEX rond 463 punten handelde. De Amerikaanse verkiezingen gooien vooralsnog roet in het eten. Lange tijd leek het er op dat Clinton de winst zou gaan pakken als eerste vrouwelijke president in Amerika. Een hernieuwt onderzoek door de FBI naar haar email gedrag zorgt er voor dat zij de leiding in de verkiezingspolls is kwijt geraakt en dat zij nek aan nek strijdt met Trump. Nu weten we van BREXIT dat polls er regelmatig naast zitten, maar in Amerika zijn de indices aan een glijvlucht begonnen die nog niet gestopt is en nu ook Europa meeneemt. Wall Street is bang voor president Trump. Zijn ideeën zijn radicaler dan die van Clinton en het feit dat hij  (nog ) niet gekocht is door verschillende branches maakt hem onvoorspelbaar. Wall Street houdt niet van onvoorspelbaar en dus glijden de koersen langzaam weg. Clinton zal meer het Obama beleid voortzetten en dat geeft zekerheid. Het is niet noodzakelijk goed voor het land maar het geeft wel zekerheid. Ik denk dat de markten in de komende week zeer beweeglijk kunnen zijn. Ik ga er van uit dat als Clinton wint, de AEX snel weer richting top rond 468 zal stijgen en dat wanneer Trump wint de markten in eerste instantie zo’n 5% kunnen dalen. Verder ga ik er van uit dat als Trump wint en de beurzen dalen, dat de FED in december de rente niet zal verhogen en dat zal de markt dan zeker wel weer kunnen waarderen.

Charts.

Zoals gezegd handelt de AEX al maanden lang rond de koers van 450. Een break van 438 of 468 zal echt een hernieuwde fase in kunnen luiden. De volgende daling of stijging heeft dan een potentie in eerste aanleg van 30 punten dus grofweg 400 of 500. De index zou dus een nieuwe beweeglijke periode in kunnen gaan en wat mij betreft kan dat niet snel genoeg komen. Hoe meer beweging, hoe meer kansen.

Index Informer.

De maand oktober is voorbij en de maand was mild in vergelijking tot de historie. Heel weinig beweging en krappe ranges. De week range was 100% van de tijd goed en gaf een winst van 576 euro per combinatie. De dag range was goed in 72% van de tijd en bracht een winst van 55 euro per combinatie (zonder handelskosten). Op dit ogenblik handelt de index in een neutrale range voor dag en maand. Op weekbasis wordt de index relatief goedkoop als de AEX onder de 440 komt.  Morgen is er een nieuwe dag en weekrange. Met de presidentsverkiezingen in Amerika voor de boeg wordt het spannend te zien of de index de range accepteert!  Het is nog niet te laat om uw portefeuille af te dekken met een put. Een relatief kleine investering om dit neerwaarts risico af te dekken. Uw adviseur kan u daar vast behulpzaam in zijn.

 

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top