skip to Main Content

Op naar 400 expiratie? market update 15 augustus 2014.

Op naar de 400 expiratie?

Morgen is het de optie expiratie van Augustus. Tegenwoordig hebben we iedere dag een optie expiratie, dat is de expiratie van de dag opties, maar van oudsher is de maand expiratie verreweg de belangrijkste. In die maandopties hebben partijen door de loop der tijd, soms zelfs jaren, een grote positie opgebouwd en dus ook grote belangen en risico’s. Deze grote partijen zien dan natuurlijk het liefst de index eindigen bij een strike (uitoefenprijs) waarbij het meeste aantal opties zo goed als waardeloos verlopen. Zij proberen dit deels te beïnvloeden al kunnen ze invloeden van buitenaf niet buiten de vergelijking laten. Als er iets in de wereld gebeurt wat invloed heeft dan zullen ze hun doel voor dat moment moeten laten varen. Als grote gebeurtenissen uitblijven dan kunnen ze proberen hun slag te slaan. In de week van een grote expiratie is het daarom als optie belegger of speculant interessant te zien  in welke strike de grootste open interest zich bevindt. Aan de hand van de open interest kan je zien waar de meeste optie contracten open staan en waar dus de kansen liggen. Vervolgens kan je met een van de vele optie strategieën voor jezelf je eigen winstkansen creëren.

Op dit ogenblik is de grootste open interest te vinden op strike niveau 400. Deze open interest verandert dagelijks en wordt onder andere in het FD op dagbasis gepubliceerd. Daarna volgt de 390 strike en dan pas de 395 strike waar we nu staan. Hoewel het natuurlijk geen zekerheid is kan dit een goede manier zijn om proberen in te schatten waar de index op zeer  korte termijn naar toe kan.

Wat zeggen de charts?

In de wereld van de grafieken is vorige week wel wat kapot gemaakt. Onder invloed van geopolitieke spanningen zijn een aantal indices zoals de DAX uit hun stijgende trend gevallen. in het geval de AEX kwamen we vorige week vrijdag onder het stijgende trendkanaal uit. Dit trendkanaal loopt al sinds een jaar en heeft tot nu toe alle correcties weten op te vangen. Uiteindelijk sloot de AEX afgelopen maandag er met een knal weer in  en is er nu ruimte tot 405. Na 405 komen we de weerstand rond 410 tegen en daarna kan de AEX stijgen richting 420. Aan de onderkant is 388 de laatste steun. Op dat punt is de AEX al uit de stijgende trend gevallen en gaan we op zoek naar een nieuwe bodem. Rond 375 en 362 zouden we dan steun moeten hebben.

Index Informer.

Na actie komt altijd reactie. Als er een scherpe beweging is geweest, omhoog of omlaag, dan volgt meestal een snelle en felle tegen beweging. In die gevallen is het op dagbasis lastig om  de boven en onderkant range goed te hebben. Ik schakel dan terug naar de range op week of maandbasis om te zien waar ik steun of weerstand vanuit de range mag verwachten. De maandrange voor Augustus bood steun rond 383. Dat nivo is niet in beeld gekomen al werd op 388 al wel duidelijk dat we richting oversold gebied kwamen. Op dit ogenblik is de AEX binnen alle ranges neutraal. Mocht de index in de komende 24 uur nog sterk stijgen en boven de 400 uitkomen dan zal ik boven de 400 wel wat short gaan.

Succes met uw beleggingen!

Marcel Wallaart.

Back To Top