skip to Main Content

Nieuwe impuls! Market update 7 april 2016.

Nieuwe impuls.

De afgelopen weken is het ijzig stil op de beurs. Sinds Augustus vorig jaar stuiterde de beurs omhoog en omlaag met vele punten en na een dieptepunt in februari (en snel herstel in begin maart) werd het rustig. De beurs kwam sinds begin maart bijna niet van haar plaats en 444 was een magneet. Nu schreef ik 2 weken geleden al dat het gevaarlijk rustig was. Na die update ging de index wel harder bewegen maar nog steeds is de beweging beperkt. De AEX zat gevangen in een zijwaartse beweging waar de banden 436-449 waren. Bij de doorbraak onder 436 kon een koersdoel aangegeven worden van 423, wat tot op heden nog niet is behaald. Wel is er meer zwakte in Europa (sterkere euro?) maar Amerika ligt er ijzersterk bij. Iedere kleine beweging omlaag wordt ongedaan gemaakt en de voorzichtige (dovish) ondertoon van de FED zorgt er keer op keer voor dat de beurs daarop omhoog gaat. Wel is er een ontwikkeling die op 2 manieren uitgelegd kan worden en waar u maar zelf in moet kiezen. Allereerst is er een ontwikkeling waaruit blijkt dat de afgelopen 9 weken, instituten, particulieren en professionals in Amerika  netto verkopers van aandelen zijn. De grootste netto inkopers zijn bedrijven die aandelen inkopen! Daarnaast is er op het ogenblik in Amerika de grootste short stand in aandelen (aandelen verkopen zonder ze te bezitten in de hoop deze op een lager niveau terug te kopen) sinds 2009. Dat kan 2 dingen betekenen; ofwel de pro’s krijgen gelijk en we staan binnen de kortste keren weer 10% lager, ofwel het is een teken voor een nog grotere stijging omdat er een moment komt dat de verliezen op deze posities zo veel pijn gaan doen dat de positie wordt terug gekocht. U mag kiezen!

Charts.

Zoals gezegd is de AEX uit de zone 436-449 gevallen wat de weg vrij maakt voor een daling naar minimaal 423. De AEX heeft nog wel een poging ondernomen om weer terug te breken maar deze is tot op heden mislukt. Toch  is de vaart er een beetje uit. De markt wacht op een nieuwe impuls. Onder de 423 komt de index al snel weer bij de 410 en onder de 400 zien we al snel weer 378. Mocht het de AEX toch lukken om eerdaags boven de 436-437 te sluiten dan is 449 de volgende stop en eigenlijk mag je dan verwachten dat de markt deze horde snel neemt op weg naar 457 en daarna 472-475.  Met een stand van 431 is het vlees nog vis. Op dit niveau is er geen reden om speculatief long of short te gaan.

Index Informer.

Afgelopen zaterdag was de aftrap van Index Informer  coaching. Ik ga een jaar lang deelnemers aan het programma coachen in een marktneutrale, zelf ontwikkelde strategie. De gedachte is om de deelnemers van kennis te voorzien zodat zij uiteindelijk zelf in staat zijn om geld te verdienen en risico’s te beheersen, ongeacht wat de AEX index doet. Dat past mooi in de trend van een terug trekkende overheid  en het zelf beleggen. Alleen bij dat laatste gaat het vaak mis doordat mensen zich laten leiden door anderen die denken/vinden dat de markt omhoog gaat of juist omlaag. Als men dat fout heeft is er al een gedeelte van het geïnvesteerde geld op. Wat het Index Informer coaching programma doet is niet hoeven kiezen uit hoger of lager, maar door de juiste strategie consequent toe te passen een zeer aanvaardbaar netto rendement op jaarbasis neer te zetten.

(P.S.) op dit ogenblik handelt de AEX nog binnen de grenzen van dag, week en maand. Volgende week is het april expiratie en ontvangen klanten van “de krant van morgen’ weer een nieuwe dag, week en maandrange.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top