skip to Main Content

Marketupdate woensdag 18 september 2013

Na de FED.

Ik schrijf deze market update een dag eerder dan gewoonlijk. De reden is dat vanavond rond 20.00 uur de FED haar beslissing kenbaar maakt of zij gaat taperen en zo ja, met hoeveel. Dit besluit hangt al maanden in de lucht en vanavond weten we het dan. De FED heeft al meegedeeld, dat halverwege 2014 het stimuleringsprogramma helemaal klaar moet zijn dus dat is geen verrassing. De vraag voor vanavond is, hoeveel ze minder gaan doen. Nu stopt de FED maandelijks zo’n 85 miljard dollar in haar programma. De verwachting is dat ze 15 miljard minder gaan doen en dat getal zit in de markten dus een afwijking van dit getal kan markten in beweging zetten.

Wat mij vorige week en ook deze week heeft verbaasd, is dat de beurzen verder oplopen. Ik had verwacht dat in aanloop naar dit besluit de AEX eerder wat lager dan hoger zou staan. Het lijkt dan ook dat grote partijen zich totaal niet druk maken om deze beslissing. Zou de AEX dan toch omhoog kunnen op dit nieuws? Als we naar het technische plaatje kijken dan kunnen we bekijken op welke niveaus we actie kunnen nemen. Allereerst zou er steun kunnen liggen rond 373, de oude top die we onlangs uitnamen op de weg omhoog. Daarnaast lig er steun rond 370 vanuit het 50 daags gemiddelde. Mocht dit niet sterk genoeg zijn dan is de onlangs geplaatste bodem op 362 het laatste vangnet. Hier moeten we boven blijven wil de index in een patroon van hogere bodems blijven. Als weerstand denk ik dat we rond 384 en 390 deze zullen ervaren. We zitten nog steeds in een hausse markt dus uiteindelijk kunnen ze worden uitgenomen maar ik heb mijn bedenkingen of dat deze week gaat gebeuren. Mocht dit wel lukken dan ligt de weg open voor een rit naar 420 punten.

Op dit ogenblik is de optie premie relatief duur als gevolg van de beslissing vanavond. Vrijdag is het de grote september expiratie. Normaliter wordt dan de optie premie van de volgende maand (oktober) een stuk goedkoper. Als u hier op voorhand van wilt profiteren dan zou u vandaag put spreads en/ of call spreads kunnen verkopen al naar gelang uw idee over de markt. Als het bericht van vanavond dan meevalt zodat we morgen geen grote marktbeweging hebben dan kunt u wellicht al snel winst nemen. Is de uitslag van vanavond wel zo, dat er morgen een grote beweging start dan heeft u uw risico in ieder geval afgedekt door er een spread van te maken. Als u nog open posities heeft voor de expiratie van vrijdag dan zou u kunnen overwegen uw risico’s te verkleinen door of uw positie te sluiten of bescherming te kopen in de afloopmaand. Ook zou u bescherming kunnen kopen in de A19 opties die morgenmiddag aflopen en dus het event van vanavond hebben meegemaakt. Deze zullen vandaag niet goedkoop zijn neem ik aan maar het kan goed uitpakken, al naar gelang uw posities.

En de range?

Op dit ogenblik liggen alle ranges er nog keurig bij en de index beweegt in neutraal gebied. De geschreven optie premie die we voor de website bijhouden is van 1.95 euro naar 0.10 eurocent gegaan met nog 3 dagen handel. Abonnees weten waar de exacte niveaus liggen. Ik zou verwachten dat de AEX tussen de 385 en 390 wel wat aan de dure kant wordt voor de periode tot en met aanstaande vrijdag. Vanaf vrijdag ontvangen abonnees weer een nieuwe dag, week en maandrange.

Succes met uw beleggingen.

Back To Top