skip to Main Content

Marketupdate Donderdag 10 oktober 2013

Oplossing?

Een oplossing voor het politieke probleem in Amerika is waar de beurzen naar verlangen. Op 17 oktober zal, als er geen oplossing is, Amerika haar schulden niet meer kunnen betalen. Niemand denkt dat dit scenario waarheid kan worden maar achter de schermen en ook op de derivaten markt bereidt men zich voor op de grootste klap aller tijden die je van tevoren aan kon zien komen. Op 16 oktober zal naar alle waarschijnlijkheid het Amerikaanse ministerie van Financiën aangeven als zij de dag daarna de rente niet meer zal betalen. Dit zal grote partijen wereldwijd en banken de gelegenheid geven om hun systemen anders in te stellen zodat ze nog wel in 10 jarig papier kunnen handelen maar dan tegen significant andere prijzen. Iedere weldenkend mens zal dit willen voorkomen omdat de gevolgen niet te overzien zijn. De verwachting is dat als dat gebeurt de effectenbeurzen in een zware crash komen. Geen van de politieke partijen in Amerika wil dit op haar conto maar van toenadering om dit op te lossen is tot nu toe geen sprake, al las ik net wel dat men kijkt naar een oplossing om het schulden plafond eventjes te verhogen zodat men tijd heeft om budget problemen beter op te lossen. Vandaar dat u vanochtend ook ziet dat beurzen licht positief zijn.

En de derivaten markt?

De AEX index opties worden elke dag duurder. Ik heb het dan niet alleen over de absolute waarde maar ook over de implied volatility waar de waarde van een optie uit wordt berekend. Met nog een week te gaan tot oktober expiratie wordt er in de oktober 260 put zelfs 3 cent betaald. Deze put is ruim 100 punten uit het geld en impliceert een beweging waar men zich tegen indekt van 29%!

Wat nu als u puts short zit rond deze niveaus en u wilt uw risico’s toch een beetje indekken?

Sinds afgelopen vrijdag kan op handelen op centen in de AEX index. Dit betekend voor de market maker dat de minimale prijssprong van 5 cent naar 1 cent is gegaan en de handelsmarge nu echt verdwenen is. Het betekent ook dat u letterlijk uw bescherming in puts en calls kan kopen op 1 cent of 2 cent ipv minimaal 5 cent. Dit betekent ook dat uw kosten voor bescherming met bijna 80% zijn gedaald. Ikzelf koop sinds deze week iedere dag in de dagopties puts en calls op 1 en 2 cent. Deze puts en calls liggen ongeveer zo’n 8 punten bij de huidige koers vandaag maar als er dan een klap zou komen naar beneden dan is mijn risico voor die 24 uur gedekt.

Stel dat u in oktober de 360 put short zou zitten en u wilt die niet terug kopen dan zou u kunnen overwegen er een putspread bij te kopen. Doordat er relatief veel geld wordt betaald voor out of the money put opties zou een bijvoorbeeld een 350-330 put spread kunnen kopen rond de0.40 cent. Het zou ervoor kunnen zorgen dat u voor weinig geld uw neerwaarts risico heeft afgedekt en als er toch niets gebeurt u nog wel de opbrengst heeft van uw al eerder geschreven put. Uw adviseur kan u hier vast mee helpen en er is nog veel variatie op dit thema mogelijk.

En Index Informer?

Op het moment van schrijven staat de FTI alweer op 369.30. Gisteren kwamen we dicht in de buurt van de onderkant week en maandrange. Abonnees weten waar deze punten exact liggen. Kort gezegd lijkt de beurs nu rijp voor opwaartse beweging . Met dit event voor de deur is echter niets normaal. Ik koop voorzichtig wat long met bescherming erbij voor als het fout gaat.

Succes met uw beleggingen.

Back To Top