skip to Main Content

Marketupdate 8 november 2012

De Amerikaanse verkiezingen zijn voorbij. Barak Obama is de winnaar en de markten kunnen zich weer richten op de fundamentals.
Dat zou inderdaad een mooie ontwikkeling zijn, maar waarschijnlijk is dat het nieuws de komende 2 maanden wordt gedomineerd door verhalen over de Fiscal Cliff.
In het kort moeten Republikeinen en Democraten het eens worden over bezuinigingen anders treedt een wet in werking die draconisch is. Het is beide partijen er dus alles aan gelegen om dit op te lossen maar het lijken vooral mooie woorden.
De markten zullen dus opwaarts bewegen als het lijkt dat er schot in de zaak komt en naar beneden gaan als een politicus voor zijn ego weer zijn hakken in het zand zet.

De beweging van gisteren was zeer verrassend, de markten openden hoger op de opluchting dat er een nieuwe president was gekozen en plotseling schoten de markten omlaag om vele punten lager pas te bodemen.
Nu zou ik kunnen denken dat dit kwam doordat de AEX aan de bovenkant range van gisteren was gekomen (339.16 en high AEX gisteren 339.43).
Het zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat zowel de sp-500 alsook de DAX aan de bovenkant van hun weekrange kwamen (deze draaien in Beta) en dus wel moesten dalen om te voldoen aan de range.
Een ander verhaal wat impact gehad kan hebben is dat op de website van Zero Hedge een verhaal stond dat Fitch gedreigd had om de rating van Amerika te verlagen als ze doormodderen over de fiscal cliff.
Het lijkt mij waarschijnlijker dat het met het eerste te maken had!

Ik krijg reacties van mensen dat ze hun geschreven posities terugkopen als de index door de geschreven strike gaat. Dit is zeker een mogelijkheid maar als je het systeem van Index Informer volgt dan zal u bemerken dat met enige regelmaat de index door de onder of bovengrens duikt, om daar enige tijd later weer in terug te keren (gemiddeld 75% van de tijd).
Voortijdig verlies nemen (of hakken zoals ik dat noem) is een keuze waarop geen goed of fout bestaat. Soms is dat de beste keuze en een andere keer niet dus dat blijft voor een ieder persoonlijk. Door de onderkant of bovenkant qua risico af te dekken is voor de range van Index Informer vaak beter doordat je intraday of intra week met enige regelmaat de onderkant of bovenkant van de range opzoekt. Voor mensen die op dat moment nog geen positie hebben en dat wel zouden willen zijn die punten vaak de moeite waard om een positie aan te gaan.

Op dit ogenblik staat de AEX rond de 334 punten, wat zo’n 2.5 punten lager is dan expiratie van afgelopen vrijdag. Index Informer zit nog binnen de range en geeft daarom een neutraal signaal.

Back To Top