skip to Main Content

Marketupdate 7 november 2013

New highs!

Ieder dag lezen we wel in de krant dat de indexen in Europa een nieuw record of nieuw langjarig high op de borden zetten. In Amerika zijn dit zelfs all time highs. Dat is een bijzondere situatie ,zeker gezien de economische omstandigheden. Die zijn in de meeste landen nog niet optimaal. Daar blijkt dan ook de ontkoppeling uit die we zien op de beurzen. Nu is het voor iedereen die aandelen long zit een prima gevoel want het vermogen groeit. Toch hoorde ik dat in de laatste weken het aantal short posities enorm groeit vanuit de professie. Met andere woorden; de professie gokt er op dat we dit jaar nog een aardige tik naar beneden moeten krijgen. Als deze tik komt dan kan de professie de short weer terugkopen. Maar wat als de tik naar beneden niet komt? Voor Amerikanen duurt het jaar nog eigenlijk maar 2 weken. Men zal het jaar niet uitgaan met short posities dus als de tik naar beneden niet komt dan zou het kunnen zijn dat men de short gaat terugkopen. Dat zou kunnen impliceren dat we dan nog een beweging omhoog gaan krijgen. Het 400 nivo zal dan geen probleem moeten zijn.

Expiratie en ECB

Volgende week is het de grote november expiratie. Ik heb steeds het idee dat ze voor volgende week vrijdag wel gaan proberen de 400 aan te tikken. Of dit nivo dan zal houden is de volgende vraag maar ik denk dat er wel pogingen ondernomen gaan worden. Misschien zal de ECB vergadering meer licht hier op werpen. Geruchten gaan dat de ECB vandaag al een renteverlaging wil doorvoeren. Gisteren gaf een “bron”aan dat dit niet vandaag gaat gebeuren maar dat er een renteverlaging aankomt lijkt onvermijdelijk.

Index Informer en volatility.

Na een goed eind van oktober en goed begin in november werden we verrast door het snelle herstel van gisteren. De AEX beweegt nog binnen de range die vorige week, respectievelijk vorig maand werd afgegeven maar kruipt wel naar de bovenkant toe. Abonnees weten de exacte niveaus maar voor mij impliceert dit dat de index voor de resterende tijdsperiode aan de wat dure kant wordt. Nu is de bovenkant van de range nog niet bereikt maar als deze wel wordt bereikt of overschreden dan zal ik middels wat short call spread proberen wat extra te verdienen. Ik zou ook kunnen kiezen voor wat puts te kopen maar mijn strategie is voornamelijk opties schrijven om de premie te incasseren ook als het stil ligt, dus ik zal me beperken tot call spreads te schrijven. Optie volatility neemt wat toe nu we naar niveaus gaan waar we al heel lang niet meer geweest zijn. Mocht de beweging naar de bovenkant range pas volgende week komen dan zal ik mijn call spreads waarschijnlijk verkopen in de AX4 die vanaf morgen te handelen is of in de december opties. Deze short actie is een extra actie boven op de short die ik al heb staan dus als ik daar weer winst op kan pakken laat ik dat zeker niet na. Hebben is hebben!

Succes met uw beleggingen.
Marcel Wallaart

Back To Top