skip to Main Content

Marketupdate 7 maart 2013

Euforie.

Vorige week rond deze tijd was de markt nog bezorgd. Allereerst was daar het probleem van de Italiaanse verkiezingen. Deze verkiezingen hadden de AEX van 343 naar 333 gedrukt en er leek geen hoop op een goede afloop aldaar. Daarnaast hadden we de deadline voor Amerika. Als democraten en republikeinen geen gezamenlijke oplossing konden vinden voor de begroting, dan zouden de automatische  “spending cuts”in werking treden en ook dat bekeken we met de nodige argwaan. Dit alles resulteerde in hogere implied volatility, want het kon wel eens gek gaan worden! Nu een week later moeten we concluderen dat beide scenario’s zijn uitgekomen. Geen oplossing voor Italië noch voor Amerika en toch heeft de Dow Jones deze week een nieuwe all time high geplaatst en schoot ook Europa uit de startblokken waarbij de AEX gisteren 349 punten aantikte, zo’n 12 punten hoger dan expiratie op afgelopen vrijdag.

Het kan dus raar lopen. De implied volatility daalde weer terwijl we wel een enorme beweging hadden maar de handel vindt blijkbaar dat volatility 12 wel hoog genoeg is. Daarmee kan je dus duidelijk zien dat implied vola vooral iets weergeeft over de verwachting op korte termijn. Ook laat het ons zien dat gezamenlijke zorgen vaak tot niets leiden en handelen op basis van deze marktsentimenten vaak leidt tot verliesgevende posities. Uiteindelijk praten de meeste mensen (analisten, marktcommentatoren en blogschrijvers) elkaar vaak na, maar de markt houdt altijd dat verrassingselement en doet vaak niet wat de meute denkt. Daarom is de les dat je probeert je eigen plan te trekken en eigenlijk niet teveel op internet gaat zoeken naar verklaringen omtrent gebeurtenissen. Ook ik maak mezelf hier schuldig aan want je zoekt altijd naar een reden voor een marktbeweging maar heel vaak zal je die nooit echt weten.

In dat kader is het ook belangrijk een goed tradeplan te hebben. Een tradeplan brengt rust en structuur met zich mee als men ook de discipline heeft om naar het tradeplan te handelen indien nodig. Het maakt op zich niet uit wat men daarvoor gebruikt als men het maar consequent gebruikt en ook voor de langere termijn. Denk hierbij aan bescherming, stop-loss, positie size en winst nemen.

In dat kader is ook Index informer een goede tool. Je kan de range prima gebruiken als kompas voor de te verwachten beursbeweging. Allereerst is er de maandrange die eigenlijk de lijn uitzet voor het verloop van de maand. Binnen die maand zijn er een aantal weekranges die uiteindelijk natuurlijk ook in dienst staan van de maandrange maar daarbinnen hun eigen dynamiek hebben. Deze weekrange kan zeker onder of boven een maandrange uitkomen maar de gedachte is dat uiteindelijk we binnen die maandrange uitkomen. De dagrange is met meer ruis gevuld daar de beurs op intra-day basis vooral fluctueert op tijdelijk sentiment. Met de opties op dagbasis kan toch een aantrekkelijk rendement gemaakt worden omdat je ook mee gaat op de golven van de index.

Als we de maandrange voor maart expiratie als uitgangspunt nemen dan zien we dat de onderkant range is bepaald op 331.91. De onderkant weekrange van vorige week lag op 333.15, dicht bij de onderkant van de maandrange. Dit betekent dat rond deze niveaus steun verwacht mag worden. Het betekent niet dat we er niet tijdelijk onder kunnen komen. Dat kan, maar de verwachting is dat we er op expiratie wel boven staan. De index ging vanaf dit niveau daadwerkelijk omhoog zodat we nu rond 348 staan. Dit is comfortabel binnen de maandrange, maar we staan wel boven de bovenkant van de huidige weekrange. Mijn verwachting is dus dat we vandaag of morgen wat lager gaan richting de bovenkant range en ik heb dus gisteren wat posities opgezet die geld opleveren als we daadwerkelijk weer wat lager gaan. Deze posities zijn wel afgedekt aan de bovenkant  want  de krant van morgen is gemiddeld wel 75% van de tijd goed, maar is helaas nog niet de heilige graal!

Voor alle abonnees, maar zeker ook voor alle nieuwe abonnees uit het webinar met Alex wil ik zeggen dat als u input heeft, positief of negatief, u mij dit mag mailen op marcel@indexinformer.nl

Ik wens u succes met uw beleggingen.

Back To Top