skip to Main Content

Marketupdate 28 februari 2013

Beweging!

Zo rustig als het de afgelopen maanden is geweest, zo hard klapt de beurs deze dagen heen en weer.

Bij de vorige market update stond de AEX nog op 335.53. Voor de dag erna was de onderkant van de weekrange 340.1. Dit leek bijna uitzichtloos, maar het lukt de AEX toch om de volgende dag vlak voor expiratie op 340.1 en iets hoger te staan. De bovenkant van de dagrange voor die vrijdag was 340.28 en heel even leek het te gaan lukken dat de index er precies tussen expireerde. Marktpartijen met andere belangen zetten de AEX uiteindelijk lager rond de 339.50. Op maandag liep de index op richting 344 om vervolgens door Italiaans verkiezingsnieuws in te zakken tot 340 om vervolgens op de volgende dag te zakken naar 334.Gisteren leek het alsof we in de ochtend rustig richting 337 zouden gaan toen er opeens weer verkoop programma’s in werking traden die de index terug bracht naar 333.15. Laat dit nu net precies de onderkant van de weekrange voor deze week zijn! Vanaf dit punt volgde herstel en zo staan we op het moment van schrijven (08.15 uur voorbeurs) op 339!

Nu wil ik geen hosanna verhalen vertellen want de maand Februari heeft het er niet bijzonder van afgebracht. Dit voornamelijk veroorzaakt door een paar dagen die fors buiten de range vielen.
Vandaar mijn pleidooi om altijd een put of call op kleine absolute waarde onder de geschreven positie te kopen want dat heeft deze maand het geld ruimschoots opgebracht.
Wat je nu ook ziet is dat de range zich in punten ook aanpast. Zo hebben we wekenlang gezien dat de range een kleine 2 punten hoger lager was met een opbrengst in optie premie van rond de 0.40 cent.
De afgelopen dagen is de range ook al 4 punten hoger/ lager geweest met een opbrengst van rond de 0.65 cent. Vooral dit laatste is opmerkelijk omdat je zou denken dat hoe wijder de range is hoe minder opbrengst, maar je ziet dat het systeem dynamisch is en zich dus aanpast aan marktomstandigheden. Dat de optiemarkt dan ook bereidt is meer premie te betalen is dan ook mooi meegenomen.

Wat staat ons verder nog te wachten? Allereerst gaat in Amerika het systeem in werking dat er wordt gekort op heel veel kosten op heel veel gebieden. 2 maanden geleden was dit echt nog een topic, maar op dit ogenblik worden er niet veel woorden aan vuil gemaakt en we zullen moeten afwachten of er in de komende dagen of weken toch problemen van komen. Amerika lijkt op dit ogenblik alleen geïnteresseerd in een nieuwe all time high voor de Dow Jones en dat zal naar alle waarschijnlijkheid binnen afzienbare tijd worden bereikt. Ik las op IEX.nl een interessant stuk van Edward Loef waar hij beschrijft dat de SP-500 op een markant punt staat. Zeker de moeite waard om te lezen.

Daarnaast is er de nieuwe onzekerheid in Italië. Er is tussen partijen onderling onvoldoende draagvlak voor het vormen van een stabiele regering dus de onzekerheid zal nog wel in de markt blijven. Italië moet op jaarbasis 300 miljard euro ophalen om de financiering op orde te houden dus een procentje meer of minder maakt heel wat verschil.

Laten we hopen dat de markten vanaf nu wat meer blijven bewegen dan de afgelopen maanden. Dat maakt het toch makkelijker om wat geld te verdienen!

Ik wens u succes met uw beleggingen.

Marcel Wallaart

Back To Top