skip to Main Content

Marketupdate 27 juni 2013

En nu??

Dat is de vraag die menig belegger zichzelf stelt. Deze vraag is eigenlijk iedere dag relevant maar na de maand van euforie (mei) gevolgd door de maand van deceptie (-7.6% gemeten vanaf expiratie)is het wel de belangrijkste vraag. Dit alles eigenlijk door de magische woorden van de FED in mei waarin zij aangaf “in de toekomst minder geld te besteden aan haar opkoop programma”.Dit heeft ertoe geleidt dat de 10 jaar rente in Amerika is gestegen van 1.6% naar ruim 2.6%! Ook in de landen in Europa heeft het tot een enorme stijging in de rente geleidt. Vreemd, als je bedenkt dat de economische groei die men voor Amerika projecteert totaal niet terug te vinden is in Europa. Waarom stijgt de rente hier dan zo hard? Deze vraag kan ik niet beantwoorden. Er zijn natuurlijk wel paar redenen te bedenken als we kijken naar de rente grafiek. Ook is de rente in het goede Europa nog steeds belachelijk laag maar het geeft toch te denken. Op dit ogenblik wordt de beweging in de aandelen markt bepaald door de beweging in de rente markt. Normaliter is dit een tegengestelde beweging (geld uit rente in aandelen of omgekeerd) maar op dit ogenblik bewegen de koersen in tandem. Gaan de koersen van de obligatie markt omlaag, dan ook die in de aandelenmarkten.

Voorlopig hebben we in de AEX een lagere bodem neergezet. Dit betekent dat het proces van hogere toppen en bodems afgebroken is. Dit zou kunnen betekenen dat we een periode ingaan die voornamelijk zijwaarts is. Hadden we voorheen de 320-340 range, nu zouden we de 330-360 range kunnen krijgen. Dit kan alleen lukken als 330 een paar keer getest gaat worden als nieuwe bodem. Vooralsnog is het herstel vanaf 331 niet meer dan een herstel wat ruimte heeft tot 348. We zullen de top op 353 moeten breken als weerstand om weer in positiever vaarwater te komen. Wat betreft de onderkant zijn de oude steunen weer van toepassing namelijk 320-315.

Bij Index Informer werd vorige week de onderkant van de juni maand range gebroken. Zoals eerder aangegeven hadden we eerst in mei de overshoot naar 368 wat ook duidelijk boven de range lag. Nu bleek een maand later dat dit inderdaad overdreven was maar nu lijkt het ook op overshoot aan de onderkant. De week en dagrange waren wel goed. Deze week werd nog de onderkant van de huidige weekrange getest. Deze ligt op 332.14 en deze werd als steun te sterk bevonden. Navigeren op de beurs met deze punten werkt in de praktijk vrij goed. De vraag is, wat doe je ermee als de beurs rond zo’n niveau aankomt en zorg bij wat je doet voor bescherming zodat je het worst case scenario kan uitrekenen. Dat slaapt een stuk lekkerder in zo’n beweeglijke markt.

Succes met uw beleggingen
Marcel Wallaart

Back To Top