skip to Main Content

Marketupdate 26 september 2013

Deal or no deal?

Vorige week schreef ik in mijn market update een dag voordat de FED bij elkaar zou komen over hoe de markt zou kunnen reageren als het besluit tot tapering genomen zou zijn. Alle slimme mensen van alle grote zakenbanken waren er van overtuigd dat er een begin zou worden gemaakt met het terugdraaien van de grote hoeveelheid liquiditeiten die de FED in de markt pompt. Niets bleek minder waar. De FED besloot niets te doen en het grote gratis geld spel door te zetten. Dan vraag je je toch af,”wat weten zij wat wij niet weten”want er is nog nooit zo’n duidelijk vooraf gecommuniceerde boodschap geweest die toch niet doorgaat. Men noemt het een gemiste kans. Feit blijft dat ze toch een keer hiermee moeten gaan beginnen en dit blijft voorlopig wel boven de markt hangen. De reactie was voorspelbaar en ook al vooraf door mij beschreven. Op de optiemarkt werd de implied volatility een stuk lager verhandelt. In andere woorden, calls en puts werden goedkoper. De angst liep uit de markt. We hadden nog wel de herverkiezing van Frau Merkel te gaan en dat bleek wel te lopen zoals verwacht. In deze maand hadden we een paar grote events waar de markt zeer angstig voor was die beiden (tot nu toe) niet zijn uitgekomen namelijk de oorlog in Syrie en het Fed taper besluit. Om de event maand af te sluiten hebben we er nog 1 in petto. Uiterlijk aanstaande maandag moet het congres in Amerika een wet aannemen die het mogelijk maakt het schulden plafond tijdelijk op te hogen voor de periode van ongeveer een maand. In die maand moet er dan overeenstemming komen tussen republikeinen en democraten om een nieuwe verhoging af te kunnen spreken. Als dit niet gebeurt dan bestaat de kans dat Amerika haar schulden niet meer kan betalen. Het vreemde is dat nu iedere strateeg er van uit gaat dat ondanks de vele woordenwisselingen en politieke oorlogsvoering, partijen er wel uit gaan komen. In de optiemarkt is dan ook totaal geen mislukking van deze gesprekken ingeprijsd. De vorige keren was oorlog en tapering heel sterk ingeprijsd en toen gebeurde er niets. Als de massa overtuigd is volgt vaak het tegenovergestelde. Misschien is het verstandig om wel wat bescherming te kopen voor het geval het nu toch misgaat. De out of the money puts zijn in ieder geval een stuk goedkoper dan een paar weken geleden!

Waar kunnen we naar toe?
Technisch gezien zitten de beurzen in een sterke uptrend en het lijkt logisch dat de trend wordt voortgezet. Mochten we toch onder de 377 komen dan is de eerste stop rond 370-373. Onder de 360 zetten we een lagere bodem neer en dan lijkt de uptrend voorlopig voorbij. Boven de 385 ligt de eerste weerstand rond 391 en dan kunnen we verder stijgen richting 400. Wat ik wel zie als ik naar wat langere termijn grafieken kijk en dan zeker naar Amerika is dat er negatieve divergentie ontstaat. Dit is geen hard verkoopsignaal maar het zegt wel dat u alert moet zijn. Daar het op een langere termijn grafiek plaatsvindt, zal de eventuele correctie ook langer zijn.

En Index Informer?
De AEX beweegt zich keurig binnen de huidige week range en dus ook binnen de huidige maandrange. Gisteren werd de toen geldende dagrange tot 2 keer toe aan de onderkant getest maar de 378.10 ondergrens bood tot 2 keer toe steun. Een mooi voorbeeld om te laten zien dat je de onder en bovengrens ook vaak als timing instrument kan gebruiken voor koop en verkoop momenten.

Succes met uw beleggingen!
Marcel Wallaart

Back To Top