skip to Main Content

Marketupdate 22 november 2012

De beurzen wereldwijd hebben zich deze week weer van hun meest onvoorspelbare kant laten zien. Vorige week donderdag gaf ik nog aan neutraal te zijn voor de AEX en ook leken de onder – en bovenkant range veilig. Voor Amerika was ik licht positief omdat deze beurs onder de onderkant van de maandrange stond. November was een grote expiratie en als indexen dan door bepaalde niveaus breken moeten handelaren alle zeilen bijzetten omdat ogenschijnlijk waardeloze optiecontracten weer nieuw leven in geblazen wordt. Als de handelaren deze contracten short zitten of tekort komen dan kan het zijn dat zij op lagere niveaus een deel van hun positie moeten verkopen wat op zo’n dag tot meer verkoopdruk leidt.

Het voelde vrijdag dan ook of iedereen de uitgang zocht. Even voor 15.30 uur stond de AEX nog tegen de onderkant dagrange aan op 323.44 en de onderkant weekrange op 322.11 leek met nog 30 minuten handel een veilige afstand.In het half uur verkoopgeweld sneuvelden beiden niveaus tot aan expiratie op 321.86. Nog steeds had u aan de weekstrangle combinatie geld verdiend maar zo voelt het dan niet.

Deze dingen gebeuren. De kracht van grote partijen die de expiratie graag op een bepaald niveau zien is bijna niet te stoppen, zeker op de AEX niet, wat toch uiteindelijk een minder liquide index is in vergelijking tot de DAX en de SP-500.

Maar goed deze week nieuwe kansen. Index volatility is laag en dat is dan verbazingwekkend na de sell off van vorige week. Belangrijkste reden is eigenlijk dat de Amerikaanse beurzen vandaag dicht zijn en morgen maar een halve handelsdag kennen. Tenzij er nog een wereldschokkende gebeurtenis plaatsvindt vandaag of morgen, lijkt het er op dat de index rond deze koersniveaus zal blijven kabbelen. Een gevaarlijke uitspraak, want ondertussen weten we, dat we het wat dat betreft nooit weten!

Morgen en zaterdag staat Index Informer in de RAI op de dag van de belegger. Morgen geeft Index Informer een I-pad mini weg aan degene die de expiratiestand van morgen weet te raden. Voor u zal dat geen probleem opleveren aangezien u weet binnen welke range u moet kiezen.

Succes met uw beleggingen.

Back To Top