skip to Main Content

Marketupdate 21 februari 2013

Knak!

Dat is een beetje het gevoel wat ik krijg als ik naar de Aex en andere Europese indexen kijk. Ik gaf in een eerdere market update al aan dat de beurzen in Europa er slechter bijlagen dan in Amerika. Twee dagen geleden werd daar al een aanzet voor gegeven. Op het slot van de handel werd de Aex future al ruim een punt lager gezet op veel volume. Je vraagt je dan af wat er aan de hand is maar een mogelijke oorzaak lijkt te ontbreken. Gisteren werd de daling versterkt en vanochtend voorbeurs hield ik rekening met een test van 340. Op het moment van schrijven staan we rond 337 dus als dit een test is van 340 dat worden we wel op de proef gesteld.

Als gevolg van deze onverwachte beweging loopt ook de markt volatility op. De implied volatility staat al zo’n 15 % hoger dan afgelopen vrijdag op expiratie.

De vraag is even waar de markt naartoe kan. Als we niet op korte termijn terug boven de 340 punten komen is de kans groot dat we in de 320-340 range terecht komen. In dat geval lijkt ook de top voorlopig gezet te zijn. Om daar meer zekerheid over te verkrijgen is de close van morgen belangrijk.

De maand Februari is tot nu toe niet geweldig voor Index Informer. Het grootste deel van de dagen is er weinig beweging en ook sprake van lage optiepremies, maar deze maand heeft ook al een paar zeer grote bewegingen laten zien die dan ruim onder of boven de range uitkomen en tot nu toe is vandaag daar geen uitzondering op. Belangrijk is om ook als deze dag verliesgevend is morgen weer hetzelfde aantal contracten te handelen. Ook de put of call op de geschreven positie verzacht veel van de pijn deze dagen. Het is niet zo dat er daardoor winst wordt gemaakt maar de stuiver of dubbeltje als bescherming zorgt ervoor dat de verliezen niet door kunnen lopen. Zo zit ik in de vandaag opties de 342 put long op de geschreven 344 put. Dit is zeker geen winstgevende positie maar de put die ik gisteren op 0.10 cent kocht bespaard vandaag ruim 4.5 euro. Op deze manier kan ik de dagen dat de index wel binnen de range expireert weer makkelijker op winst komen. Voor de strategie op de website wordt er geen bescherming gekocht omdat dit het verhaal te ingewikkeld maakt maar voor de actieve belegger kan het zeker geen kwaad.

Ik wens u succes met uw beleggingen.

Back To Top