skip to Main Content

Marketupdate 15 november 2012

Op het moment van schrijven moet ik constateren dat de markten er minder florissant bijliggen. Als je kijkt naar vorige week dan valt het tot nu toe wel mee in de AEX en is het vooral Amerika dat maar niet kan herstellen na de overwinning door Obama . De Sp future is al bijna zo’n 80 punten kwijtgeraakt. Dit lijkt grotendeels veroorzaakt te worden door de onzekerheid over de “fiscal cliff”. Intraday laat de SP future grote bewegingen zien zowel opwaarts al neerwaarts wat de onzekerheid perfect laat zien.
Uiteindelijk zijn de andere markten gevoelig voor wat er in Amerika gebeurt en kijken we vandaag ook tegen een stevig verlies aan. Op het moment van schrijven staan we dan ook onder de onderkant dagrange al worden de prijzen pas verdeeld vanmiddag om 16.00 uur. We hebben deze week al menigmaal gezien hoe de index uit de range brak om er op het moment dat het nodig is, toch weer binnen te vervoegen zoals o.a. afgelopen vrijdag toen de index 1 uur voor tijd nog 2 punten onder de weekrange stond (330.08) om uiteindelijk om 16.00 uur te expireren op 330.06.
Het is deze week (morgen ) grote November expiratie en sinds gisteren is er wel wat premie aanbod in de December series voornamelijk. Ondanks deze neerwaartse beweging die normaliter wel zorgt voor hogere volatility is het aanbod zo groot dat optie prijzen relatief dalen. Blijkbaar leeft bij de meeste mensen het idee dat we ook in december wel rond de 330 punten zullen expireren. Geen gekke gedachte als je bedenkt dat we al sinds Juli in de bandbreedte 320-340 zitten maar in de tussentijd hebben we genoeg momenten gekend waarin we dachten dat er echt iets was opgelost of dat er nu toch echt een daling aankwam. Achteraf beleggen is het makkelijkst maar gelukkig niet te verwezenlijken.
Hoe nu verder?
Vooralsnog zitten alle markten, op Amerika na, binnen hun bandbreedte op week en maandbasis en daarom ben ik neutraal. Daar Amerika (die bij Index Informer in Beta draait) op weekbasis binnen de range beweegt, maar voor de maand die morgen expireert, onder de onderkant range staat blijf ik het idee houden dat we om die reden nog wat hoger zouden kunnen vanaf dit nivo, in ieder geval voor de Sp-500.
Morgen nieuwe ranges voor de dag, week en voor de December expiratie.

Succes met uw beleggingen.

Back To Top