skip to Main Content

Marketupdate 1 augustus

Consolidatie in tijd?

In de afgelopen 2 weken hebben de beurzen wereldwijd pas op de plaats gemaakt. De AEX stond tot aan vandaag nog rond dezelfde koers als 2 weken geleden. Ik had verwacht dat we weer een correctie in koers zouden krijgen richting 360 maar dat is er tot nu toe niet van gekomen. Iedere downtick wordt snel opgevangen en ook vandaag beginnen we weer hoger dan het slot van gisteren (08.30 uur). Als ik naar dag en week grafieken kijk dan zie ik daar wel negatieve divergentie optreden. Dat is niet iets waar je direct short op moet gaan maar het is wel een waarschuwing. Houdt daarmee een vinger aan de pols. Ook de lange termijn grafieken van de Amerikaanse indices geven een overbought situatie aan. Economen van Goldman en Citi zeiden onlangs dat beleggers met een te roze bril naar de huidige markt kijken. Ik vertel u dit niet allemaal om u flauw te praten. Ik heb daar geen enkele belang bij. Mijzelf heeft deze hele stijging zeker wel verbaasd maar er gebeuren genoeg dingen die we niet begrijpen en toch geld aan kunnen verdienen. Vandaag staat in het teken van de ECB. Alhoewel er niets bijzonders op de agenda staat zijn partijen toch gespannen wat Draghi eventueel weer uit de verbale hoge hoed tovert. De laatste keer dat hij sprak heeft dat gezorgd voor een stijging van zo’n 25 punten.

Hoe nu verder?

Wat de AEX betreft is de situatie niet verandert ten opzichte van vorige week. Nog steeds is het denk ik verstandig om koopacties op te schorten totdat de high rond 374 wordt uitgenomen. Dat zal zeker de nodige ruimte omhoog geven richting 400. Totdat we 374 uitnemen liggen de risico’s aan de onderkant richting 360 in eerste instantie. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat we nog even rond dit niveau blijven dobberen totdat de technische indicatoren voldoende zijn afgekoeld voor een verdere beweging omhoog. Dit betreft wel de korte termijn indicatoren. De overbought situatie in Amerika is niet zomaar opgelost maar kan ook nog maanden duren voordat er echt een serieuze daling komt die deze situatie oplost.

95%!

95 procent is het percentage van de dagrange van Index informer over de maand juli. In 95% van de dagen was de vooraf aangegeven index dag range goed. Ook de weekrange met 75% goed was een prima resultaat. Dit was in de laatste maanden ook wel eens anders, maar het geeft aan dat de stelling dat de index gemiddeld in 75% van de tijd binnen de vooraf aangegeven range expireert, nog steeds een goed uitgangspunt is.

Succes met uw beleggingen!

Marcel Wallaart

Back To Top