skip to Main Content

Market update – 01 aug

De maand Juli is voorbij en het systeem van Index Informer heeft het goed gedaan.

  • Allereerst was daar de Juli maand positie die binnen de range viel en 395 euro opleverde, deze is al op de site verwerkt bij de resultaten van Juni.
  • De week range van Juli was 100% goed en leverde 430 euro per geschreven combinatie op.
  • De dag range van Juli was 81.8% van de tijd goed en leverde 530 euro op.

Al met al een resultaat van 960 euro ofwel 4.8% wat het resultaat over de eerste 7 maanden boven de 30% brengt.

Vandaag en morgen lijken cruciaal te zijn, al hebben we dat de afgelopen 2 jaar al minstens 10 keer gehoord en lijkt de term aan waarde te verliezen.
Vanavond is het de beurt aan de FED die om 20.15 uur hun rente beslissing bekend maakt. Daar er met de rente niet veel kan gebeuren gaat het er eigenlijk puur om of de FED een QE 3 start. Persoonlijk vind ik het waanzin om met een SP-500 op 1400 punten nu een nieuwe ronde QE te doen. Wat moet je dan als FED nog doen wanneer de beurzen 20-25% lager staan? Nog meer QE?

De beurzen zijn in ieder geval nerveus en de impied volatility is fors opgelopen. Zoals ik in mijn vorige update al aangaf heeft het schrijven van opties nog niet veel opgeleverd behalve risico’s. Twee weken geleden stond de at the money vola rond 16 terwijl er nu rond de vola 21 wordt verhandeld. Een augustus optie wordt op dit ogenblik zo’n 27 cent meer of minder waard met een stijging of daling van 1 punt volatility, dus je kunt nagaan dat opties nog niet veel in waarde hebben verloren.

Sinds de ECB president vorige week donderdag riep dat hij alles zou doen om de euro te redden zijn we zo’n 17 punten opgelopen. We stonden op dat moment op of onder de onderkant van de weekrange en dat bleek wederom een prima punt om long posities op te bouwen, of om bijvoorbeeld wat put spreads te verkopen; hadden we dan toch lager gegaan dan was het risico beperkt geweest. Nu staan we al weer meer richting bovenkant van de huidige weekrange; normaliter zou je daar op kunnen anticiperen en dat doe ik dan ook. Je maakt bijvoorbeeld voor de AX1 weekoptie strike 335 zo’n 65 cent op moment van schrijven. Zelf schrijf ik deze call wel in beperkte mate, want met alle beloftes van ECB weet je het maar nooit. Als morgen de beweging beperkt blijft tot zo’n 3 punten dan zullen de optie premies van dag, week en maand een stuk minder waard worden, relatief en absoluut. Mocht men het risico van de weeks call te hoog vinden, dan kun je ook overwegen – als je kijkt naar de maandrange voor deze maand van Index Informer – een Augustus 345 call te verkopen op 45 cent, of een 340-345 call spread te verkopen. Het kan goed zijn dat, als de implied volatility afneemt, deze spread op hetzelfde koers nivo al minder waard is.

Voor alle duidelijkheid, het kan natuurlijk zijn dat de ECB toch een bazooka heeft en dat de beurs procenten hoger staat maar dat zullen we moeten afwachten. Met de beurs weet je het nooit, maar het is prettig een tool te hebben die vrij goed aangeeft binnen welke grenzen de index zou moeten opereren.

Succes met uw beleggingen!

Met vriendelijk groet,

Marcel Wallaart
Index Informer

Back To Top