skip to Main Content

Market update – 23 augustus

Over de markten deze laatste week valt niet veel te melden, behalve dat ze al 11 weken lang hoger sluiten dan de week ervoor.

Zo’n periode van stijging (of daling) is niet uitzonderlijk maar als handelaar verwacht je dan toch wel dat de koersen weer wat zullen corrigeren .

Dat is tot nu toe nog steeds niet gebeurt maar September is een lange expiratiemaand met veel gebeurtenissen op politiek en economisch vlak waar ik in vorige updates al naar verwezen heb.

Het resultaat van Index Informer is goed. De expiratie van afgelopen vrijdag kende een bovengrens van 336.9.Deze range is gepubliceerd direct na de derde vrijdag in juli. De index expireerde op 336.39!

Ook de weekrange was goed en ook daar kon de geschreven optie premie geïncasseerd worden.

Er zijn verschillende manieren waarop je Index Informer kan gebruiken. Zelf volg ik het systeem door op het uiteinde van de range de out of the money call en put te verkopen.

Dat zorgt soms ook wel voor spanning doordat gedurende die periode (dag of week of maand) de index richting dat nivo gaat en je winst dan om kan slaan in verlies. Het vergt vertrouwen in het systeem om geen verlies te nemen daar in 75% van de tijd de index aan het eind van de periode weer binnen de range staat.

Dit is gemeten over een langere periode en zoals met alles is het belangrijk om een strategie consequent toe te passen.

Een andere manier om er naar te kijken is dat je pas actie onderneemt als de index op of buiten de range staat. Hoe lang je daarmee wacht of hoe ver de index buiten de range staat is voor ieder persoonlijk maar de kansverdeling is in je voordeel.

Met opties, maar ook met turbo’s, futures , sprinters of combinaties van sprinters en opties kan je met een gunstige risk/reward opereren op de beurs. Je weet immers wat de range voor die periode is.

De volatiliteit is ook sterk afgenomen waardoor we nu ranges van index informer krijgen die zo’n 2 punten om de vorige expiratie koers een staan.

Ook de optiepremie is sterk afgenomen.

Tot nu toe is de dagrange in Augustus maar 1 keer fout geweest vorige week vrijdag maar er zou er zo maar 1 bij kunnen komen doordat de beurs een dezer dagen een forsere stijging of daling zal laten zien dan de afgelopen weken.

Ook op weekbasis is de range kleiner dan het afgelopen half jaar.

Doordat Index Informer een dynamisch systeem is beweegt het mee met de markten. Lage volatiliteit, kleine range en hoge volatiliteit (beweeglijkheid) grote range.

Ik verwacht wel dat de komende weken meer vuurwerk zullen brengen dan de afgelopen 2 weken het geval was en ik neem aan dat optie premies dan ook relatief duurder zullen worden.

Let dus op als je ongedekt optie premie schrijft (verkoopt).

Als de beweging naar beneden komt en het is wat steviger dan verwacht dan kan je snel de boot ingaan doordat de optiepremie snel duurder wordt.

Verstandig is dus als je opties schrijft dit in spreads te doen zodat je risico’s beperkt zijn.

Succes met uw beleggingen.
Marcel Wallaart

Back To Top