skip to Main Content

Market update 18 Oktober

Sinds vorige week donderdag is de AEX index gestaag opgelopen. Het gaat niet hard maar dat geeft je wel de tijd om makkelijker in en uit posities te stappen. Op dit ogenblik is net het cijferseizoen van Q3 begonnen en dat zou nog wat vuurwerk kunnen geven. Tot nu toe zijn er op fondsniveau wel uitschieters maar voor de index als geheel is de beweging geleidelijk. De range die Index Informer op dagbasis afgeeft heeft deze week meer dan eens zeer goed gewerkt en werd tot een paar keer toe zowel de onderkant als de bovenkant van de dagrange bereikt om daarna in tegenovergestelde richting te vertrekken.

U hoeft niet altijd een positie te hebben in de vorm van een short strangle. U kan ook pas actie ondernemen als de index in de buurt komt van een onder- of bovenkant range. Zo stonden we gisteren en ook vanochtend nog boven de bovenkant weekrange voor morgen. U zou op dat moment kunnen besluiten om een trade te doen die gericht is op een daling van de AEX. Dit hoeft geen grote daling te zijn, het kan al profijtelijk zijn als we een punt of 2 a 3 dalen. U kan dit doen door bijvoorbeeld een turbo short te kopen, of een put, dan wel een put spread. U kan ook een call verkopen of een call spread verkopen. U zal zien dat u dan op een kleine beweging al een positief rendement kan behalen. We staan nu op het moment van schrijven alweer zo’n 1.5 punt lager dan vanochtend (336.4 in FTI)en ook weer binnen de range voor de week.

Morgen is het ook Oktober expiratie. De maandrange zal in principe goed geweest zijn en dan gaan we ons opmaken voor de laatste 2 maanden van het jaar. Mijn gevoel was dat we vanaf september weer een wat beweeglijke beurs zouden krijgen maar daar is tot nu toe nog niets van terechtgekomen. November en December zijn meestal rustige maanden maar ik hoop dat we nog wat leuke handel gaan krijgen. Ik wacht ondertussen af wat de range gaat worden en baseer daar dan mijn tradeplan op. Wat wel wil helpen om niet op het verkeerde moment posities af te bouwen is door op de periode waarop je handelt (dag, week of maand), voor weinig geld een call of put te kopen. Als het dan verkeerd dreigt te gaan weet je dat je verlies beperkt zal zijn en dat maakt het mogelijk om objectiever te kijken naar de index met in je achterhoofd de range voor die periode.

Ik wens u succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top