skip to Main Content

market update 12 december 2013

Dijkbewaking!

Het sentiment op de beurzen is in de laatste 2 weken snel verandert. Vorige week gingen we al in sneltreinvaart van 398 naar 383 punten. Ik schreef op donderdag dat ik rond de387 wat long was gegaan om dat er op vrijdag bij expiratie uit te gooien en dan bij voorkeur op een wat hoger niveau. De onderkant range was 390 maar dat hebben we niet gehaald. Het banen cijfer wat toen in Amerika uitkwam zorgde voor euforie, zeker in Amerika en gaf het idee dat we de bodem voor de komende tijd weer hadden gezet en dat we konden gaan klimmen naar 400. In Europa zijn de belangrijkste indices wel vorige week onder hun 50 daags MA gebroken zoals de CAC, de STOXX en de AEX. De DAX kwam daar gisteravond op steun aan en het is afwachten wat daar gaat gebeuren. Als ik naar Amerika kijk, zie ik daar een klein hoofd en schouder patroon die onder de 1786 punten in de future waarde krijgt. Koersdoel wordt dan ongeveer 1730 punten. Ik had het jaar toch graag anders afgesloten dan dat de indexen vele procenten verliezen in de laatste weken van het jaar. Gisteren zijn we dan ook nog onder de low van afgelopen week gekomen wat in principe zegt dat we een voortgang van die trend krijgen.  Er is ruimte op de chart van de AEX om te dalen tot 376-378. Daar ligt nog een gap die gevuld kan worden. Of de index nog verder gaat zakken hangt ook af van aanstaande woensdagavond. Dan besluit de FED of ze al dan niet een begin gaan maken met het terugschroeven van de monetaire stimuli. Niemand die het weet en ik heb al net zoveel mensen gelezen die zeker weten dat het nu komt en anderen die zeggen dat mevrouw Yellen in het nieuwe jaar de kans krijgt. Houdt in ieder geval uw posities in de gaten. De beurs kan er pas op donderdag op reageren en dan is het nog maar 1 dag tot december expiratie. Zo kort voor expiratie zo’n groot event kan gevolgen hebben voor optie posities. Deze expiratie maand bestaat al heel wat jaar en heeft daardoor grote open interest. Een grote beweging kan hierdoor een versterkend effect krijgen.

Index informer
Op het moment van schrijven is de beurs nog niet open maar ik verwacht dat we onder de dagrange zullen openen. De index bevindt zich nog wel binnen de range voor de week en voor de maand. Mocht vandaag de paniek toeslaan en de AEX gaat richting 375 dan ga ik wat long. Ik bekijk dan morgen aan de hand van expiratie wat er met deze long moet gebeuren.
Het venijn lijkt in de staart (van het jaar) te zitten. Ik hoop dat na de boodschap van de FED de markt kalmeert en zich weer kan herpakken op weg naar de eindejaar rally.

Succes met uw beleggingen,
Marcel Wallaart.

Back To Top