skip to Main Content

Market update 11 oktober

Deze week kenmerkt zich tot nu toe in gestaag dalende koersen over een breed vlak.
Een verklaring die hiervoor wordt genoemd is dat analisten bezorgd zijn over de Q3 resultaten die minder zullen zijn. Zij hebben dan ook hun ramingen al verlaagd en dat lijkt zijn weerslag te hebben op de indexen in Europa en Amerika.
Technisch analisten blijven onverminderd positief en zien ook de terugval als een koopgelegenheid.
Voor Duitsland is 7200 in de Dax wel een niveau om rekening mee te houden. Dit niveau is vanochtend doorbroken maar op dit moment staat de index daar weer boven en het zou een valse break kunnen zijn.

In een wat groter plaatje bezien is de beweging nihil. De AEX index beweegt al geruime tijd tussen de 320 en 340 punten. Dit is natuurlijk ideaal voor de geschreven optie premie zolang je maar vinger aan de pols houdt.
Wat goed werkt en ook lekker slaapt is als je in de maandopties een geschreven strangle hebt staan, dat je dan voor weinig geld een putspread of een call spread erbij koopt.

Stel dat je voor de oktober opties begin van de maand de 350-315 strangle had verkocht. Deze had 1.25 euro per combinatie (125 euro) opgeleverd. Deze strangle doet nu nog 0.40 cent (40 euro).
Je kan deze strategie terugkopen, maar je kan ook de positie beschermen.
Stel dat je de oktober 345 call koopt op 0.05 cent (5 euro), dan kan de indexpositie als het omhoog gaat niets meer kosten en alleen nog geld opleveren. Je zit immers de 350 call tekort en hebt nu de 345 call long. Deze spread kan maximaal 5 euro waard worden (500 euro).

Door slim op deze manier te kijken naar de opties kan je je rendement aanzienlijk vergroten of je risico aanzienlijk verkleinen.

Op moment van schrijven heeft de Aex vanochtend de onderkant van de weekrange neerwaarts gebroken en ook de onderkant dagrange voor vandaag benadert, maar daarna liep de index weer op naar 327.5. Zo kan je zien dat de niveaus beschreven in de range op dag, week en maandbasis vaak als steun en weerstandsniveaus dienen.
Ik ga er dan ook vanuit dat de index voormorgen 16.00 uur boven de 326 expireert. Natuurlijk hebben we nog ontvangen optie premie als extra bescherming maar ik verwacht dat we deze kunnen incasseren.

Ik wens u succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top