skip to Main Content

Life after BREXIT! Market update 29 juni 2016.

Life after BREXIT!

De dag van de BREXIT stemming dacht een ieder  dat het allemaal wel los zou lopen met dat verlaten van de Unie. Sterker nog; de bookmakers in Engeland gaven al dagen een 75-90% kans aan op blijven. Dat was ook  wel te merken op de beurs. Sinds donderdag 16 juni was de AEX al 40 punten opgelopen naar 453 op donderdag 23 juni. De beurs had alvast besloten en dat ging niet veranderen. Zelf had ik wat meer argwaan wat ik ook gedeeld heb op de Facebook pagina van Index Informer (www.facebook.com/indexinformer). Het bleek namelijk dat alle bookmakers de weddenschappen waardeerden op geld en niet op de man achter de weddenschap. Stel er zijn 100 mensen en 99 stemmen nee en zetten 1 euro op nee en er is 1 persoon die ja zegt en daar 1000 euro op inzet, dan zegt de bookmaker dat het “ja”is. Ik dacht aan de andere 99 mensen die in het stemhokje zouden stemmen waar ze ook een weddenschap op hadden afgesloten. Wat bleek; op  iedere dag van de weddenschappen was het aantal weddenschappen op “LEAVE” veel groter dan op “REMAIN”. Verder kent u het verhaal wel. Beleggers wereldwijd zijn verrast en de schade is enorm.  Wat mij wel verrast is dat de AEX nu op 425 punten staat. Dat is hoger dan de week voor BREXIT toen de hele wereld nog bang was voor een BREXIT. Nu het een feit is handelt de AEX zelfs licht hoger!

Het is overduidelijk dat de wereld geen inschatting kan maken van de gevolgen. Het is ook nog niet duidelijk of er uiteindelijk wel een BREXIT komt al roepen politici nu om het hardst dat Engeland zo spoedig mogelijk moet uittreden. In achterkamers worden vast alle opties besproken want dit referendum kent geen winnaars. Engeland is intern tot op het bot verdeeld en dit is ook voor Europa niet goed. Het beste wat hier uit kan komen is dat Brussel gaat luisteren naar de mensen in Europa maar dat is waarschijnlijk ijdele hoop. Politici komen zelden terug op hun voornemens en ook nu gaan er al stemmen binnen Brussel op om landen te verbieden uit te treden en hebben Frankrijk en Duitsland ideeën geopperd om nog meer bevoegdheden bij Brussel neer te leggen in plaats van te kijken naar een meer flexibele Unie waar landen meer bestaansrecht hebben. Men is in Brussel blijkbaar zo bang voor de FREXIT, NEXIT en alle andere verkiezingen die  er in het komend jaar aankomen dat men nu al zich verder ingraaft.  De tijd zal het leren!!

Charts.

Met een klap opende de futures afgelopen vrijdag. De openingskoers was 410 maar er werd zelfs op 381.15 gehandeld. Tussen 08.00 uur en 09.00 uur handelde de AEX rond 400 en na de opening ging het uiteindelijk hard omhoog om te expireren rond 428. Na een korte dip in begin deze week herstelt de AEX wederom nu naar een niveau van 425-426. Was dit het dan? Was alles rond de 410 een koopmoment? Te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. Ik kan me niet voorstellen dat de beurzen nu weer vrolijk omhoog gaan maar ook ik zal moeten kijken naar de feiten. Allereerst zou 426 op slotbasis weerstand moeten zijn. Daarboven kan de AEX richting 434 om vervolgens zware weerstand tegen te komen rond 452-453. Mocht de AEX toch een dezer dagen topzwaar worden dan ligt eerste steun rond 410 en vanaf daar zie ik 400 en 380 als volgende steunpunten. De gevolgen van het referendum zijn nog niet duidelijk en dat kan nog wel enige tijd duren. Uiteindelijk zullen beleggers kiezen en welke richting dat is wordt nog even afwachten!

 

Index Informer.

Voor  de strategieën van Index Informer had BREXIT geen negatieve consequenties. Deze marktneutrale handelsstrategieën behaalden bijna allemaal een positief resultaat . Alleen de short dagstrangle kostte op vrijdag geld maar de week strategie bracht winst. ik schreef vorige week al dat als er geen referendum aan zat te komen, dan had ik de index op dat moment rond 445 als relatief duur bestempeld. Dat bleek naderhand ook zo te zijn.  Ook de portefeuille die voor de Coaching klanten beschikbaar is toonde een positief resultaat op de dag van BREXIT. Begonnen op april expiratie staat deze live gehandelde portefeuille zo’n 8% in de plus. Afgelopen zaterdag had ik met de deelnemers een live meeting  en  allen ervaren nu dat met een marktneutrale strategie  zoals Index Informer deze aanbiedt,  het rustig slapen is!

In samenwerking met Alex bank heb ik vorige week een beursflits gemaakt waarin de mogelijkheden om de portefeuille te beschermen wanneer er een BREXIT zou zijn door Hans Oudshoorn en  mij werden uitgelegd. Deze is terug te vinden op de Facebook pagina van Alex bank en van Index Informer.  Afgelopen week heb ik via de bank vernomen dat vele klanten deze raad ter harte hebben genomen en zij hebben hun portefeuille beschermt. Dat is fantastisch nieuws voor deze mensen daar zij nu beter in staat waren om naar de beurs en hun portefeuille te kijken zonder dat ze het gevoel hadden dat zij verlies moesten nemen op hun portefeuille.  Opties hoeven geen speculatieve producten te zijn. Goed en met kennis toegepast zijn het waardevolle producten die uitstekend rendement kunnen leveren, als hedge of alleenstaand product.

 

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

 

Back To Top