skip to Main Content

Lagere top of hogere bodem? Market update 18 november 2015.

Lagere top of hogere bodem?

De beurs beweegt deze dagen weer fors. Doordat het niet 1 kant op is worden opties niet veel duurder. Toch zijn het forse bewegingen. Vorige week gaf ik aan dat als het de AEX niet op korte termijn zou lukken om boven de 470 te sluiten, dat er dan een nieuwe aanloop nodig zou zijn. Afgelopen vrijdag handelde de AEX al op 450 punten en na de aanslagen werd afgelopen maandag de low rond 446 geplaatst. Dezer dagen krijg je als belegger/ handelaar niet veel tijd om koop posities op te zetten. Binnen 24 uur na de low op 446 stond er alweer 465 punten op het koersenbord en dat is ook het niveau waar we nu op staan.  De aanslagen in Parijs zullen normaliter niet veel impact op de beurs hebben tenzij er nog meer komen en in meer landen. Mocht ook Amerika bedreigt worden  dan kunnen beurzen misschien wel wat lager. Voorlopig wordt ook dit gezien door de markt als een extra reden dat de ECB de geldsluizen verder open zet op hun eerstvolgende bijeenkomst begin december. Als dat de gedachte is, dan moet iedere downtick gekocht worden, want als de ECB hun plan openbaart dan zal de index  waarschijnlijk fors oplopen. Dat gezegd hebbende moet het plan dan ook niet tegenvallen, want dan kunnen er wel weer wat punten van de koers af. December ziet er dan ook beweeglijk uit,  dus houdt dat goed in uw achterhoofd.

Charts.

Met de beweging van 470 naar 446 zou je kunnen zeggen dat er nu een nieuwe lagere top in het technisch plaatje is gekomen en dat betekent dat de rally verkocht moet worden met een stoploss net boven de 473. Aan de andere kant is door de snelle stijging van 446 naar nu 465 ook een hogere bodem geplaatst en met de ECB in het achterhoofd kan je ook zeggen dat de dips gekocht moeten worden met een stoploss onder de 446. Daarnaast is ook het koersdoel van 490-495 nog niet behaald. Ik denk dat het opwaartse scenario richting 490 het meest waarschijnlijke is, maar het niet doorbreken van 470-473 blijft een reden om voorzichtig te zijn. Aankopen op dit niveau zijn niet echt zinnig. Pas boven 473 en richting 446 zijn de winstkansen het grootst.

Index Informer.

Aanstaande vrijdag is het november expiratie. Op dit ogenblik is het 460 en het 470 niveau het meest kansrijk vanuit de open interest bekeken. Voorlopig is er voor de maandrange nog voldoende ruimte beide kanten op. Ook voor week en dag range is nog voldoende ruimte. Het resultaat is dus een neutraal advies. Pas boven 473 voor vrijdag geeft ruimte om te veronderstellen dat het iets te hard is gegaan en dat de AEX een “tikkie terug” kan. Ik verwacht dat december optie premie redelijk aan de prijs zal blijven tot aan begin december voor de ECB vergadering. Vlak voor december expiratie is er nog de FED vergadering met als belangrijkste punt de eventuele rente verhoging. U weet hoe ik er over denk maar daar kunnen we later altijd nog verder over praten.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top