skip to Main Content

Lager! market update 4 mei 2016.

Lager!

De AEX handelt op 430 punten. In 2 weken tijd is er alweer 27 punten van de koers af. Deels komt dit doordat een aantal fondsen dividend hebben uitbetaald (ongeveer 3 punten). De rest van de daling komt door… tja, als ik er een oorzaak aan moet plakken, dan is het de BOJ, mindere bedrijfscijfers en misschien ook wel wat winstnemingen na de enorme rally vanaf 378. Op zich dus een prima ontwikkeling zolang het blijft gaan om een stukje terugtest om daarna weer hoger te gaan. De vraag is natuurlijk altijd of dat al zeer binnenkort is of dat het nog wat op zich gaat laten wachten. Met nog een maand tot het  Brexit referendum kan de beurs zich laten beïnvloeden door de “polls”  over deze gebeurtenis. Het is maar net welke poll je leest, maar laat ik het erop houden dat JA en NEE nek aan nek gaan. Mocht er een duidelijke voorsprong komen voordat het referendum er is, dan kan de beurs ook al de reactie gaan geven voordat er daadwerkelijk wordt gestemd. Als ik naar de optiemarkt kijk en dan met name naar de juni opties dan zit een Brexit nog niet  in de prijzen. Ik ga er wel van uit dat naarmate we dichter bij deze datum komen dat juni opties relatief duurder zullen zijn ten opzichte van andere maanden. Alleen bij een overduidelijk “blijven”voor het referendum, zal er niet veel in de prijzen worden verwerkt.

Een event risk is lastig te prijzen, want hoeveel gaat de beurs lager bij een Brexit? 10% of 20% of staat de beurs maar een puntje lager? Ik heb geen idee. We zullen er snel achter komen!

Charts.

Met 430 als koers voor dit moment komt de index wel in de gevarenzone . Rond dit niveau mag steun verwacht worden  (426-427) maar onder deze zone kan het wel weer snel neerwaarts gaan. 420 is dan de eerste stop en vervolgens komen de oude bekende steun niveaus weer in zicht. 410-400 en als laatste 378. Aan de bovenkant ligt er weerstand op 434 en vervolgens 446. Boven de 444-446 komt 457 als weerstand kijken en vervolgens de top uit december 2015 op 472. In de DAX ligt de index vandaag rond steun. Een doorbraak daar zal een  verdere verkoopgolf in werking laten treden en dan zal ook de AEX waarschijnlijk mee moeten.  Aan de andere kant, de risk/reward verhouding om long te gaan is veel beter dan 2 weken geleden op 457. Wie long gaat met een stop kan wel eens de winnaar worden.

Index Informer.

De daling van vorige week kreeg een vervolg en deze week gaat het snel. Misschien wel iets te snel, maar dat gebeurt vaak als de index al een tijd daarvoor in een consolidatie proces zat. De AEX zit binnen maand- en dag range  nog neutraal maar voor deze week gaat de daling iets te snel en komen we in de buurt van de onderkant weekrange (abonnees weten het exacte niveau). Dat zou kunnen duiden op wat bodemvorming en misschien wat hogere koersen op  zeer korte termijn.

In de coaching portefeuille  is door de recente beweging een positief resultaat ontstaan ten opzichte van aanvang. Nu is het te vroeg om te juichen en prijzen zijn er pas bij de eindstreep,  maar deze marktneutrale portefeuille (geen richting kiezen) heeft een daling van 20 punten omgezet in een voorlopige winst. Deze portefeuille is nu gesloten voor nieuwe deelnemers, maar geïnteresseerden kunnen wel een mail sturen aan marcel@indexinformer.nl! Bij heropening, behoren zij tot de groep met eerste keus.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top