skip to Main Content

Knak! Market update 7 mei 2015.

Knak!

De beurs knakt, als ware het een rietje. In de afgelopen 6 handelsdagen is de AEX gezakt van 510 punten naar 477 punten op het slot van vandaag. Verdwenen is de euforie en menig belegger vraagt zich af of hij nu nog moet verkopen of dat er betere momenten aankomen. De 509 puntengrens heeft prima zijn werk gedaan. Je ziet nu ook dat de markt anders reageert. De afgelopen maanden werd op iedere downtick hartstochtelijk gekocht en een dag lager sluiten was echt een unicum geworden. Iedere ochtend wordt om 08.00 uur de index middels het future contract al verhandelt en als er dan een lagere koers stond, dan kwamen om 09.00 uur de koopmandjes in de markt en werd de AEX weer een punt of 2-4 hoger gezet. Deze week niet meer! Op dit ogenblik zie je dat er op een hogere opening gelijk verkopers in de markt komen die de AEX weer wat lager zetten. Griekenland wordt weer steeds vaker al reden aangevoerd maar waarschijnlijk moeten we het eerder in andere factoren zoeken. Allereerst is de euro niet verder weggezakt tegenover de dollar. Nadat deze een low rond de 1.05 heeft neergezet  in maart van dit jaar. Een ieder die verwachtte dat we binnen een paar weken op pariteit zouden handelen tegen de dollar  is bedrogen uitgekomen. In een market update van enige weken geleden gaf ik al aan dat mijn verwachting was dat we eerder richting de 1.15 zouden gaan. Dat scenario voltrekt zich nu en dat betekent dat de aandelenkoersen mede door de aantrekkende euro wat aan de dure kant zijn geworden. Daarnaast is ook de rente (relatief) fors aan het stijgen. Op 17 april van dit jaar stond de Duitse 10 jaars rente rond de 0.1%! Nadat Bill Gross, de obligatie god van de wereld, had aangegeven  long gaan in de Duitse rente (ofwel short in de bund) werd de rente in hoog tempo opgevoerd. Op dit ogenblik staat de Duitse 10 jaars rente alweer op 0.58% ! Dat is natuurlijk nog steeds verschrikkelijk laag maar het geeft wel aan welke factoren er op het ogenblik in de markt spelen. Als laatste reden die ik kan verzinnen is simpelweg dat het “gewoon”tijd werd voor een correctie in aandelen. Het is denk ik alleen maar goed voor het langere termijn plaatje.

Charts.

Goed, hoeveel lager kan de AEX dan nog op de korte termijn? Zelf denk ik dat een scenario van 450-455 absoluut tot de mogelijkheden behoort voordat er weer een langdurige stijging aan kan komen. Ik verwacht alleen niet dat dit in 1 streep gebeurt. De AEX nadert de 470-473 steunzone. als de paniek niet in de markt schiet denk ik eigenlijk dat rond deze niveaus de AEX wat steun gaat ondervinden. Vanaf dit niveau kan de AEX dan ook proberen wat vertrouwen te herwinnen en richting de 490-495 proberen te komen. Of dit helemaal gehaald wordt is afwachten. Na het aankomend herstel zal de index daarna de volgende dalingsgolf in kunnen zetten die ons in de richting van 450 punten gaat brengen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de wereld nog steeds wordt geregeerd door centrale banken. Zolang zij middels verruimende maatregelen (QE) de beurzen naar hun hand zetten is het te verwachten dat de beurzen nog niet bij hun hoogste punt zijn aangekomen. Meerdere analisten verwachten voor dit jaar nog koers van boven de 550 punten en als we dat als leidraad houden dan zou een daling richting 450 punten een cadeautje zijn!

Index Informer.

Ook deze week gaan de beurzen weer goed tekeer. Op dit moment handelt de AEX  nog steeds binnen de neutrale grenzen van dag, week en maand. De overshoot die op langere termijn range te zien was is door deze daling weer geneutraliseerd. Voor de korte timeframes wordt de AEX rond de 470 weer aan de goedkope kant. Mochten we deze week nog onder de 465 schieten dan zal ik zeker wat speculatieve long posities openen. Naar alle waarschijnlijkheid middels short put spreads, daar de implied volatility ook is opgelopen wat aangeeft dat optie premies redelijk duur zijn. Door put spreads te verkopen kan  ik dan ook nog inspelen op lagere volatility wat mogelijk extra winst creëert.

 

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top