skip to Main Content

Knak! market update 20 augustus 2015.

Knak!

Wat been neerwaartse kracht is er in de AEX index geslopen! Al enige weken is er sprake van een zijwaartse markt en valt het op dat de AEX niet meer op iedere beweging naar beneden direct wordt opgekocht. Na de Griekse onzekerheid begin juli vond de AEX weer snel de weg omhoog maar kon het niet boven de oude toppen uitstijgen.  China gooide vorige week al roet in het eten en ook deze week speelt China een rol van betekenis. De aandelenmarkt aldaar is deze week alweer 15% gedaald door zorgen over de economie. Aangezien alle markten een connectie met elkaar hebben gingen de commodity markten pijlsnel naar beneden. Tot nu toe hielden de aandelenmarkten redelijk de voeten droog maar daar lijkt deze week toch wel verandering in te komen. Vele beurzen verliezen fors terrein en bij de verschillende indices worden de steunen in rap tempo gebroken. De AEX is ruim onder het 200 daags MA gebroken die op alle vorige correcties een steun van betekenis was. Op het moment van schrijven staat de AEX onder de 460 punten. Wat zeker meespeelt is dat het morgen Augustus expiratie is wat voor een versterking van het sentiment zorgt, daar marktpartijen schijnbaar waardeloze opties opeens waarde zien krijgen en dat risico moet  extra worden afgedekt. Daardoor krijg je een versterkend effect in een dalende of stijgende markt. Nu 466 gebroken lijkt, waar kan de AEX nu naar toe?

Charts.

Vorige week schreef ik met een koers van 474 dat de AEX een klein herstel kon laten zien , minstens naar de onderkant van de toenmalig weekrange. Deze lag op 486 en vorige week donderdag opende de AEX middels haar futures rond de 486 punten. Daarna ging het wederom in rap tempo omlaag. Ook schreef ik dat het sentiment verandert leek te zijn van een “buy the dip, naar een sell the rally”markt. Dat was inderdaad wat we vorige week en ook deze week zien. Iedere beweging omhoog wordt aangegrepen om te verkopen. Afgelopen dinsdag liep de AEX nog op van 471 naar bijna 481. Gisteren werd dat al volledig teniet gedaan en vandaag is er een vervolg op de daling. Onder de 466 ligt er een kleine steun rond 454 en daaronder rond de 447-450. Onder deze niveaus is de kans groot dat de daling zich zal voortzetten om de index richting de 416-420 punten te brengen. Voor het herstel wat eventueel kan komen zal 466-467 als eerste weerstand gelden . Pas boven de 480 punten zal de markt weer wat tot rust komen maar moet u rekening houden dat de weg omhoog moeizaam zal zijn. (Buitengewone omstandigheden daargelaten zoals een nieuwe aankondiging QE)! Partijen zullen totdat de AEX boven haar oude toppen kan breken een “sell the rally”benadering hebben.

Index informer.

Op dit ogenblik is de AEX volgens het systeem van Index Informer voor de zeer korte termijn (morgen expiratie) oversold. Met andere woorden, er zou een klein herstel verwacht mogen worden maar de tijdspanne is beperkt om een goede trade op te zetten.  Morgen wordt de nieuwe range voor dag, week en maand gepubliceerd voor abonnees. Op de middellange termijn  (6 maands) beweegt de index nog in een neutrale range maar als de AEX richting 440 gaat dan wordt op deze termijn de AEX aan de goedkope kant.  De implied volatility is de afgelopen weken fors opgelopen. Ideaal om optie premie te verkopen maar houdt de risico’s goed in de gaten. We hebben al tijden geen echte paniek meer gehad. Ik zeg niet dat dit er nu aan gaat komen maar mocht het wel gebeuren, dan is het prettig als u nog niet al uw kruit heeft verschoten en pijnlijke ingrepen in de portefeuille moet doen omdat het risico te groot wordt!

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top