skip to Main Content

Keep Calm and Buy the Dip

Market update 14 februari 2018.

De AEX heeft zware schade opgelopen. In twee weken tijd is de AEX-index gedaald van 572 punten naar een laagste stand van 508 punten (afgelopen vrijdagavond). Diezelfde vrijdagavond stegen de koersen vervolgens fors tot aan een niveau van 524 punten. Rond deze koers beweegt de index nog steeds. De implied volatility voor de AEX staat nog steeds rond de 20 voor februari en rond de 16 voor maart opties. Als je dan bedenkt dat het nu de grote expiratie week is en dat de laatste 12 maanden de volgende maand dan op 10 punten stond in plaats van 16 punten dan kan je misschien begrijpen dat er zeker nog angst zit in de markt. Trouwe lezers weten dat ik al maanden geleden riep dat ik vond dat de beurzen vrij enthousiast waren. Toch is daar goede actie op ondernemen lastig. “De markt heeft altijd gelijk, ook als de markt ongelijk heeft”. Het gaat er niet om of jij gelijk hebt. Het gaat er om hoeveel geld je hebt om je ongelijk uit te kunnen zitten. Het beste is om een strategie te vinden waar je met de richting van de markt mee kan, maar ook een die je beschermt tegen een beweging zoals vorige week. Met opties kun je eigenlijk voor iedere situatie een oplossing vinden maar het vereist ook stukje inzicht en toegepaste kennis om dit goed te doen.

Buy the dip or sell the rally?

Wat ik grappig vond vorige week waren alle artikelen in kranten en op tv waarin de belegger opgeroepen wordt om kalm te blijven en deze correctie toch vooral te zien als een koopkans. Dat het een koopkans is, dat zou goed kunnen. De lange termijn trend is nog steeds opwaarts. Waar ik je alvast op wil voorbereiden is het feit dat als de AEX-index verder zal dalen en de index komt onder de 500 punten terecht, dan zullen er al minder artikelen verschijnen die je oproepen om toch vooral bij te kopen. De eerste berichten van analisten volgen dan, die waarschuwen dat het nog wel even kan duren voordat koersen weer stijgen, maar dat je vooral niet in paniek moet raken.

Doom & Gloom

Daalt de AEX dan nog verder, zeg richting 450-470 punten (het niveau van december 2016) dan verschijnen er artikelen die je erop wijzen dat niet alles zo goed gaat in de economie en dat aandelen toch wel duur zijn. Afijn, je begrijpt waar ik naar toe wil. Op de bodem van de AEX in 2009 was er geen hond die vond dat je aandelen moest kopen. Alles was doom en gloom en hoe dat afgelopen is, dat kan je zien aan het huidige koersniveau. Belangrijkste les in dit verhaal is dat als je voor de lange termijn belegt en de komende 10-20 jaar het geld niet nodig hebt, dat het dan zeker verstandig is dat je belegt en dit soort correcties als koopgelegenheid ziet. Misschien nog wel belangrijker is dan, dat je bij je aankopen een optie strategie erbij pakt die ervoor zorgt dat als de AEX in december op 450 punten staat, dat je portefeuille dan geen verlies heeft van 15%,maar misschien van 5 procent verlies. Misschien is het je zelfs gelukt om met je optie strategie 15% rendement te behalen of zelfs 20%, zodat je op een niveau van AEX 450 helemaal geen verlies hebt. Onmogelijk? Echt niet. Met opties is zeer veel mogelijk. Een portefeuille beschermen tegen een daling zonder dat dit echt ten koste hoeft te gaan van koerswinst is maar een van de vele mogelijkheden.

Hoe zit het nu met de dip kopen of de rally verkopen?

Voor de korte termijn denk ik dat een rally richting koersniveau 550 punten een gelegenheid is om winst te nemen of extra bescherming toe te voegen. Boven de 570 kan je weer long gaan. Zoals ik vorige week al schreef, bewegingen zoals deze, stuiteren meestal nog een paar keer na, voordat er een duidelijke richting wordt gekozen. Voor korte termijn beleggers zeg ik dus “sell the rally”. Voor lange termijn beleggers zeg ik “buy the dip met bescherming”.

Marcel Wallaart

 

PS. Goed geinformeerd beleggen met gedegen kennis? Lees “Krant van Morgen of volg coaching bij Index Informer.

 

Back To Top