skip to Main Content

Griekse tragedie! Market update 12 februari 2015.

Griekse tragedie!

Het is bijzonder dat we nog steeds over Griekenland praten. Na al die jaren geld storten richting Griekenland, vind Griekenland het nu welletjes. Ze zijn klaar met de eisen die bij het geleend e geld komen. “We won’t be blackmailed anymore” aldus een Griekse minister gisteren op CNBC. Wat ze willen is simpel, “scheld onze schulden kwijt zodat we weer kunnen groeien”  (en weer teveel geld uitgeven).  Het is maar hoe je er naar kijkt. Als Nederland zijn we gewent te moeten betalen. Boete van Europa? Tuurlijk, we betalen! Nu wil ik niet suggereren dat we dat niet moeten doen maar ik blijf het bijzonder vinden dat we zoveel moeite doen om de Grieken in Europa te houden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de angst dat na Griekenland ook Spanje en Italië zullen besluiten te stoppen met noodzakelijke hervormingsmaatregelen en de Euro uit elkaar valt. Het zal er uiteindelijk wel op neerkomen dat Griekenland respijt krijgt, een overbruggingskrediet en dat Europa de voorwaarden gaat herzien.  Kijk wel goed naar ministers die opeens een heel grote neus krijgen als ze zeggen dat Griekenland alles terug gaat betalen. Ik verwacht eigenlijk niet dat de besprekingen deze week al worden afgerond. Griekenland heeft pas eind Februari geld nodig om leningen terug te betalen, dus tot die tijd zal de beurs alle kanten opschieten bij ieder bericht. Ik vind het trouwens wel opmerkelijk dat de index toch weer gestaag oploopt ondanks alle geo politieke spanningen in Europa. Pas goed op dat u niet in slaap wordt gesust!

Charts.

De AEX staat wederom bij de hoogste hoogtes van de afgelopen jaren.  Ik denk nog steeds dat de upside beperkt is tot 463-465 maar voorlopig zit de AEX in een stijgende trend. In een uiterst positief scenario zou de AEX naar 477 kunnen maar dan is de index echt rijp voor correctie. Sinds de ECB vergadering heeft de AEX wat gas teruggenomen zonder significant te dalen wat een positief signaal is. Zolang de AEX niet onder de 446 uitkomt moeten we naar boven blijven kijken. Onder de 446 kan de index terug richting 432-434. Lager dan deze niveaus kan natuurlijk altijd, maar dan zouden er in Europa grotere problemen moeten opdoemen. In dat geval kijken we richting 420 en zelfs 400!

Index Informer.

Vorige week was een goede week voor zowel short strangle strategie als de andere strategieën die in de workshop aan de orde zijn gekomen. Deze week is tot nu toe een beetje rommelig. De index beweegt voornamelijk op berichtgeving over Griekenland en dat geeft af en toe een kleine overshoot. Voordeel is wel dat de optie premies op relatief hoog niveau staan zodat je snel een positief rendement kan behalen.  Op dit moment staan de ranges op dag, week en maandbasis nog in neutrale stand. Berichtgeving rondom Rusland en Griekenland kan de situatie snel doen veranderen. Met deze hoge optie premies is het makkelijker om wat geld in kleine calls en puts te stoppen.  We zullen nooit weten wanneer er een crash komt, maar als je je positie kan beschermen met calls en puts op 2-4 cent, dan  weegt dat denk ik altijd op tegen de risico’s die u loopt.

Succes met uw beleggingen!

Marcel Wallaart

Back To Top