skip to Main Content

Gratis Geld?

Gratis geld?

Deze titel dekt slechts ten dele de uitleg en verwachting. De eigenlijke titel zou zijn: Event Risk!, maar dat zal u vandaag wel in meerdere blogs of updates tegenkomen. Event Risk was nog niet zo lang geleden iets unieks. Tegenwoordig hebben we minstens 1 keer per maand te maken met Event Risk. Iedere keer als de ECB bij elkaar komt en iedere keer als de FED bij elkaar komt. Jackson Hole is Event Risk. Er is zo vaak Event Risk dat ook dit niet de lading dekt. In verreweg de meeste gevallen is de reactie op de beurzen mild. Implied volatilities (de optie prijzen) zijn opgepompt en na het event imploderen ze. Nu zijn er deze week 2 events. Gisteravond was Event 1, de FED. Er werd op voorhand verwacht dat er meer tekst in de verklaring zou staan over een verhoging van de rente . Deze tekst bleef uit! Markten reageerden mild en de indexen stegen. De AEX steeg ook in avondhanden van 417.80 naar 419.60 en zakte op het slot wat terug tot 418.70.

Event 2.

Dit event is ook zeer belangrijk. Dit event gaat over het stemmen voor Schotse onafhankelijkheid. Dit moet vandaag gebeuren. Zonder heel diep op dit onderwerk in te gaan kan dit de markten in beweging zetten. Volgens experts is een afscheiding van Schotland nog niet verwerkt in de koersen. Vervolgens kan een afscheiding van Schotland zorgen voor een domino effect. In Spanje is er een regio die heel graag zich wil afscheiden maar niet de kans krijgt er over te stemmen.  Een afscheiding van Schotland kan voor een periode van destabilisatie zorgen, alleen kan ik niet inschatten hoe onze lokale markt hier mee om zal gaan. Markten zijn natuurlijk zeer met elkaar verweven maar ik vind het lastig voor te stellen dat de AEX 10% lager zou gaan op deze afscheiding.

Expiratie.

Morgen is het de grote september expiratie. U begrijpt dat het Schotland event in ieder geval deels is verwerkt in de optie prijzen. Als Schotland gewoon onderdeel blijft van het VK dan zullen morgen de optie prijzen wat sterker imploderen. Als het geen onderdeel blijft dan zult u morgen wel relatief dezelfde of betere optie premies kunnen maken als u schrijver van optie premie bent. Op dit stuk komt dan de titel terug. Gratis geld! Natuurlijk is het niet gratis, maar meestal zit er meer angst in de markt dan dat er in werkelijkheid nodig is. Als u wacht tot morgen met schrijven van opties dan is de kans groot bij een Nee van Schotland, dat u veel minder geld ontvangt voor de geschreven opties. Als u het wel vandaag doet en het gaat fout dan bent u voortijdig de pineut. Ik ga er in ieder geval voor mijzelf van uit dat Schotland  bij Engeland blijft en dat het Event Risk wederom met een sisser afloopt. Ik zal dus anticiperend handelen door vandaag alvast wat oktober opties te schrijven. Ik zorg er echter wel voor dat mocht ik het fout hebben, mij dit niet teveel gaat kosten. Vandaar dat ik  mijn positie zal afdekken met korte out of the money dag en week puts. Deze investering van een paar cent zal ruimschoots worden goedgemaakt als er morgen niets aan de hand blijkt te zijn. Mocht de AEX toch fors zakken dan is mijn risico zeer beperkt.

AEX Technisch.

Zonder Event zou ik zeggen dat de AEX rond de 420 punten zou willen expireren. Mocht het toch anders uitpakken dan is er een kleine steun rond 416 en daarna 410-412. Mocht dit vangnet niet houden dan ligt er rond 400-402 een zwaardere steun.

Index Informer

Dag, week en maandrange bewegen nog steeds neutraal. Ik had al 2 weken geleden aangegeven dat ik boven de 420 wat short trades op zou zetten. Er is geen grote correctie gekomen maar de AEX heeft in tijd wel gecorrigeerd. Nog steeds geldt de bovenkant maandrange als weerstand voor de komende 2 dagen. De winst op de extra trades is al wel verzilverd.

Ik wens u een uneventfull handelsdag toe!

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top