skip to Main Content

Gevangen op 450? Market update 17 augustus 2016.

Gevangen op  450?

Vorig jaar op 21 augustus expireerde de AEX index op 449.18! 3 weken daarvoor had de index nog 500 aangetikt. Het ging hard in die weken en de finale moest nog komen. Op 24 augustus (de maandag volgende op de expiratie vrijdag) tikte de AEX 401 punten kortstondig aan op een Chinese devaluatie. Dat was wat teveel van het goede en op de volgende vrijdag  expireerde de AEX op 443.55. Heel veel beweging in korte tijd. Van 500 naar 400 en weer terug naar 450. Hoe anders  (tot nu toe) in deze afgelopen weken. Met juli expiratie handelde de index op 447 punten en veel verder dan 10 punten hoger en 10 punten lager is de index niet gekomen.  De implied volatility daalde drastisch, zeker op de korte termijn . 450 punten lijkt opnieuw de beste kaarten te hebben voor expiratie aanstaande vrijdag. Hoe hard Amerikaanse banken ook schreeuwen om klanten te bewegen te verkopen, de indices zetten daar  iedere dag een nieuwe all time high neer. De Amerikaanse consument en vele professionals hebben de afgelopen maanden ook verkocht maar zagen zich door de almaar stijgende koersen genoodzaakt om hun shorts terug te kopen. De short interest staat op dit ogenblik op een 3 jaars dieptepunt. Met andere woorden; na de Brexit moesten partijen hun short terugkopen daar er niet gebeurde wat men had verwacht. Men durft de markt niet meer te “shorten” omdat de markt toch omhoog gaat. Dat is tegelijkertijd het gevaar voor een mogelijke daling. Als mensen short gaan, kopen ze de aandelen op een lager niveau terug. Als niemand meer short zit kan er daar dus geen steunaankoop worden verwacht. De markt kan in dat geval makkelijker naar lagere niveaus. Lagere niveaus? Ja, totdat centrale banken het genoeg vinden en de aandelen markten weer opkopen. Zo is de Japanse centrale bank al een top 5 grootste belegger in meer dan 55 beursgenoteerde bedrijven in Japan dankzij het opkoop programma. Hiermee lijkt het onmogelijk geworden om deze belangen een keer af te stoten want dan zetten zij eigenhandig de markt weer fors lager. Een vicieuze cirkel volgt. Wat betreft de AEX? die blijft voorlopig nog even rond de 450 punten staan!

Charts.

Mocht 452-458 als weerstand dan toch worden uitgenomen dan kan de AEX richting 472 en daarna richting 510. Aan de andere kant, mocht de index haar top nu op 456 hebben geplaatst, dan komt snel 440 in zicht en daarna 427-430. Het is relatief lang geleden dat we een beweging van 20 punten zagen dus ik ga er van uit dat ik volgende week wel kan vertellen welke steunniveaus er zijn onder de 427!

Index Informer.

De range op dagbasis is slechts 3 punten hoger en lager om het expiratie niveau heen. In Januari was dat op sommige dagen 9 punten hoger of lager. Het geeft weer in wat voor markt de beurs momenteel zit. We moeten terug naar april 2014 om net zulke lage  ranges te vinden. Toch is ook deze range in augustus in 75% van de gevallen goed geweest. Op dit ogenblik handelt de index binnen de range van dag, week en maand. Aanstaande vrijdag ontvangen abonnees weer een nieuwe range voor dag, week en maand en ik hoop in ieder geval dat september wat meer vuurwerk gaat brengen. Pas op met het schrijven van relatief lage optie premies voor de september series. Zorg in ieder geval voor bescherming want als er een beweging komt dan kan men  snel dubbel “nat “gaan. En een beweging in de richting van de geschreven opties en waarschijnlijk een verhoging van de implied volatility waardoor het nog duurder wordt als u dan uw short terugkoopt!

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top