skip to Main Content

Gebrek aan kracht! Market update 11 mei 2016.

Gebrek aan kracht!

De AEX handelt rond 433. Vorige week vrijdag werd een low rond 426 punten neergezet vlak voor de week expiratie. Toen om 15.30 uur Amerika open ging spoot de koers van de AEX weg en stond binnen 30 minuten bijna 5 punten hoger. Met die gedachte zou je mogen verwachten dat de index deze week weer verder omhoog zou gaan. Dat deed de AEX ook. Op maandag was de hoogste koers 437 en op dinsdag zelfs 440. Daarna dook de index weer lager. Nu staat de index dus op 433. Wat je eigenlijk ziet is dat de index de kracht niet heeft (tot nu toe) om weer fors hogere koersen neer te zetten. Misschien is zelfs 440 wel weer een lager topje geworden waardoor de weg naar beneden openligt.

De markt gaat voor de komende maand beheerst  worden door het BREXIT thema. De polls zijn niet overtuigend voor beide argumenten en ik kan me voorstellen dat beleggers in Europa liever wat minder risico in hun boeken in Europa hebben en daarom uitwijken naar Azië en Amerika. Geld stroomt van Europa naar andere delen in de wereld maar ook daar hebben ze hun eigen problemen en waarderingen. De waardering op Amerikaanse aandelen is relatief hoog en  nog steeds wordt door “smart money” aandelen netto verkocht. Carl Icahn, een zeer respectabele grote belegger schijnt zelfs met zijn eigen hedgefund een netto short positie te hebben ingenomen op de Amerikaanse markt wat niet vaak voorkomt. Voorlopig heeft hij ongelijk maar het is misschien wel een teken aan de wand. De andere kant van het verhaal is, dat onze beurs ook niet echt naar beneden wil. Dat kan ook opgevat worden als een teken van kracht. Zelf denk ik dat de beurs nieuwe triggers nodig heeft om een richting te kiezen. Aan de short kant zou dat een BREXIT, zorgen over China of tegenvallende bedrijfscijfers kunnen zijn en aan de long kant hoogstwaarschijnlijk centrale banken interventie in de vorm van meer stimulus (ECB en BOJ) of het niet verhogen van de rente (FED). Tot die tijd is het duimen draaien!

Charts.

De neerwaartse beweging van 457 naar 426 is tijdelijk tot stilstand gekomen. Deze week heeft de AEX getracht om weer hogere niveaus op te zoeken maar dat is nog niet gelukt. Mocht 426 als steun breken dan komt snel 410  weer in zicht en iedereen weet waar de beurs naartoe gaat als ook 400 geen steun meer is (hint, 378)! Aan de andere kant, mocht de AEX er wel in slagen om boven de 440 punten te sluiten dan ligt de weg open naar 458 en vervolgens richting 472-475.

 

Index Informer

De maand april is voorbij. Hierbij een kleine update met betrekking tot de short strangle strategie. Na 4 maanden van dit jaar heeft deze strategie die geen extra bescherming in zich draagt een rendement behaald van 19.58%. Dit komt tot stand door altijd met een short  dag, week en maand strangle in de markt te zijn. Voor deze strategie wordt een kapitaal aangehouden van 20.000 euro ter dekking van margin  en risico. Vergeleken met een positie in de AEX vanaf begin dit jaar, doet deze strategie het een stuk beter. Deze uitdrukking van rendement geeft primair aan dat er met opties  meer mogelijk is dan de meeste mensen aanvankelijk denken. Index Informer heeft nog meer strategieën ontwikkeld die marktneutraal zijn met  de nadruk op het beperken van risico’s. Een van deze strategieën wordt nu in een coaching traject  inzichtelijk gemaakt voor de deelnemers gedurende een heel jaar. Het verwachte rendement op jaarbasis in deze strategie is 15% netto. ik zal u op de hoogte houden. Wat verder nog van belang is, is dat de index op dit moment nog neutraal is binnen de range van dag, week en maand.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top