skip to Main Content

FED! market update 29 juli 2015.

FED!

Vanavond komt de Amerikaanse centrale bank bijeen onder aanvoering van Janet Yellen. Er zal zeker een discussie zijn over een renteverhoging. misschien valt de beslissing vanavond wel, al lijkt de kans daarop zeer klein. Wel wordt verwacht (gevreesd) dat er een signaal komt dat de rente in september wordt verhoogd. Dan zou er een einde komen aan de eindeloze lage rente die sinds 2008 snel is verlaagd en nooit meer verhoogd. Het probleem is dat de centrale banken wereldwijd de rente laag hebben gehouden  zodat menigeen geen andere keus had dan naar de aandelenmarkt te snellen. Dit is voornamelijk gedaan door marktpartijen die al snel doorhadden dat de centrale banken de aandelen markten zouden ondersteunen en deze stimulans niet snel zouden loslaten. Zij hebben dan ook groot geld verdient. Nu de FED haar beleid gaat wijzigen in de nabije toekomst zou het kunnen zijn dat de aandelen markten onder druk komen te staan en dat wil de FED natuurlijk weer niet. Centrale banken zijn ondertussen zo verweven met de aandelenmarkten dat dit een ongewenst effect is. Zij kunnen hun steun niet terugtrekken want dan zou er onmiddellijk een zware correctie op de beurzen plaatsvinden. Heel jammer en zeker niet goed. Overheidsbemoeienis op de ultieme marktplaats! Dat de FED haar rente op korte termijn moet gaan verhogen komt ook voor haar op een lastig moment. Nu China als een kaartenhuis in elkaar lijkt te vallen en er aan de Griekse ellende nog geen einde komt, wordt een renteverhoging onaangenaam. Natuurlijk zou een renteverhoging iets goed moeten zijn. Het zou moeten betekenen dat er vertrouwen is in de economie en dat je er een sterke munt door krijgt, maar dit goede nieuws wordt voor de aandelenmarkten als een ongewenst effect gezien. Als er wereldwijd geen groei is dan zullen continenten de rente verlagen, om op die manier hun valuta ten opzichte van andere valuta te devalueren,om op die manier groei naar zich toe te halen. Een rente verhoging zou dus het tegenovergestelde kunnen bereiken. Misschien weten we vanavond meer!

Charts.

Op het moment van schrijven staat de AEX index op een stand van 488. Dat was afgelopen maandag nog 480. ik had aangegeven dat bij een correctie een koersdoel van 485 een goed moment zou kunnen zijn om de rit omhoog mee te kunnen pakken. Dit was nadat de AEX in 8 dagen tijd bijna 50 punten gestegen was. Is dit dan het moment om in te stappen? Puur vanuit de chart en risk/reward lijkt dat een goede keuze. In principe zou de AEX richting de 506 kunnen. ik zou onder de 480 wel een stoploss gebruiken, daar dit kan betekenen dat de index een lagere top heeft gemaakt en dan op weg is een lagere bodem te  maken. Weerstand ligt in eerste instantie rond 490-492 en daarboven bij 498,50. Zoals gezegd is 480 eerste steun met daaronder 473.

Index Informer.

Het is een volatiele week tot nu toe. Op maandag brak de AEX met geweld onder de dagrange en zocht zelfs de onderkant weekrange op. Deze werd op een haar na behaald wat aangaf dat de AEX voor de korte termijn “te goedkoop”was geworden. Daar we het exacte niveau niet hebben bereikt werd er geen koopsignaal afgegeven. Op dit moment valt de AEX keurig binnen range voor dag, week en maand en is deze derhalve neutraal.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart.

Back To Top