skip to Main Content

Einde aan QE? market update 5 oktober 2016.

Einde aan QE?

Gisteren handelde de index zichzelf naar een stand van 460. Dat was alweer fors hoger dan het slot vrijdag rond 450 en zou kunnen betekenen dat de AEX de 457-458 weerstand had overwonnen en de beurs zich op kon maken voor 466-472. Vanochtend handelde de index kortstondig onder 452. De reden voor deze forse daling kwam voor rekening van een artikel op Bloomberg waarin werd aangegeven dat de ECB zich opmaakt het opkoop obligatie programma van 80 miljard per maand terug te brengen naar 0 in stappen van 10 miljard.  Net zoals Amerika dat een tijd geleden heeft gedaan. Officieel eindigt het programma in maart 2017 en met nog 4 vergaderingen tot aan die datum lijkt het er op dat men er binnen de ECB iets over moet gaan besluiten. Stoppen met het programma lijkt haaks te staan op het stimuleringsbeleid wat de ECB al jaren voert en voelt niet als waarschijnlijk. Aan de andere kant, de centrale banken in de wereld (en dan met name Japan en Europa) voeren een zeer onconventioneel beleid waar ook zij de uitkomst niet van kennen. Dat negatieve rente eerder zorgt voor een averechts effect (mensen gaan meer sparen ipv uitgeven) is voor de meeste mensen al op voorhand duidelijk. Toch hebben slimme economen bedacht dat dit de manier is om de inflatie aan te jagen. Dat lijkt niet zo en de negatieve rente zorgt ervoor dat het commercieel model van banken onder druk staat met alle gevolgen van dien voor banken en verzekeraars. Tijd voor iets anders? Ik kan me niet voorstellen dat de ECB stopt, want dan zullen staatsleningen van zuidelijke landen fors lager gaan daar er dan weer nadruk komt te liggen op de schuld van een land. (In 2012 betaalde Italië nog 7% op een staatlening en nu 0.5%)Dan lijkt alles voor niets te zijn geweest en dat is nou net wat de ECB niet wil. Voorlopig zullen ze wel ontkennen maar nog een paar van deze geruchten die de beurs fors lager zullen zetten en ze moeten wel reageren. Op 20 oktober is er een nieuwe ECB vergadering en dan zal deze vraag zeker aan de orde komen. Misschien horen we dan wat meer maar ik zou er niet op rekenen!

 

Charts.

De doorbraak gisteren op 458 leek de voorbode te zijn voor fors hogere koersen maar voorlopig staat dit alweer op de rem. Er is een overtuigende beweging en closing boven dit niveau nodig om  richting 466 en 472 te kijken. Boven de 472 komt 495 en 510 in beeld.

Mocht de index toch weer lager gaan dan zou ik verwachten dat de index de ondergrens rond 440-442 uitneemt en op zoek gaat naar steun rond 433. Onder 433 is 420 een steun zone. Dat klinkt allemaal ver weg als je bedenkt dat de index al bijna 4 maanden rond 448 bivakkeert. Eerst maar eens uit de 442-458 zone uitbreken.

 

Index Informer.

De maand september is voorbij. Qua beweging was het rommelig. De index schommelde veel heen en weer en lag op andere dagen doodstil. De dag range was in 73% van de gevallen goed maar leverde slechts 160 euro per combinatie op. De week range op maandbasis kostte in september 260 euro, derhalve voor de maand een klein minnetje. Als de maand short stangle mee wordt genomen dan was die goed voor een positief resultaat van 250 euro. Het was dus positief maar niet veel in deze maand.

De huidige koers van 455 is neutraal voor dag, week en maand en steun een weerstand vanuit de range liggen nog wel ver weg voor deze periode. Voor de maand geldt dat als de AEX boven de 470 komt voor 21 oktober , dat de AEX dan relatief duur wordt. Tegen die tijd post ik wel een update op de facebook pagina.

 

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top