skip to Main Content

einde aan QE? Market update 14 september 2016.

Einde aan QE?

De AEX handelt op 444. Vorige week was dat nog 463 en dat was 1 dag voordat de ECB haar monetaire beslissingen met de wereld zou delen. Vooraf dachten veel analisten dat de ECB alvast zou voorsorteren op meer stimulus of een verlenging van de stimulus naar maart 2017. Dat deed Draghi niet. Sterker nog, hij gaf aan dat er niet over gesproken was. Dat was een eerste signaal dat de centrale bank toch misschien stiekem tegen grenzen aanloopt. Op dit ogenblik koop de ECB voor 80 miljard aan obligaties en zoals gezegd, zelfs bedrijven kunnen nu een obligatie uitschrijven en geld ontvangen. Dat kan natuurlijk niet onbeperkt goed gaan en de markt lijkt zich dat nu te realiseren. Een tweede zetje werd gegeven door de FED die probeert duidelijk te maken dat er een renteverhoging aankomt. Nu staat dit voor komende week op de agenda en ik denk dat de kans klein is dat ze daadwerkelijk verhogen, maar we weten het pas als we het weten! Voor de markt was het genoeg om een significante daling in te zetten en met als sluitstuk volgende week de BOJ (Bank Of Japan). Ook daar gaan geruchten dat ze van het huidige pad willen afstappen. Meer en meer lijkt het erop dat er teveel is voorgesorteerd op onbeperkte liquiditeit tot ver in de toekomst en markten zullen zich mogelijk moeten aanpassen aan nieuwe realiteit.  Natuurlijk verdwijnt de QE niet want dat zou betekenen dat de beurzen wereld crashen en centrale bank bestuurders zullen blijven roepen dat alles geweldig is. Neem het met een korrel zout en doe uw eigen huiswerk!

Charts.

De doorbraak boven 458 en de weg open naar 472 lijkt op dit ogenblik een false move te zijn geweest. Ondertussen zijn er sinds vorige week 22 punten van de index af gegaan en wacht de markt op duidelijkere signalen. Met een beweging onder 448 krijgt de index nu ruimte naar 436 en daaronder de vele steunzones rond 420-425. Mocht de index kunnen herstellen dan moet minstens 452 worden uitgenomen om het plaatje te veranderen. Dan begint wederom de weerstand 458 en dan, zoals we weten 466 en 472.

 

Index Informer.

De beweegloosheid heeft op dit ogenblik plaats gemaakt voor beweging en dat is terug te zien in de implied volatility. DE VAEX (de volatility index) stijgt vanaf de low van 12.88 vorige week naar bijna 20 nu. Op dit ogenblik heeft de markt wat angst voor de rente beslissingen van de FED en BOJ komende week en zullen, naar ik aanneem de optiepremies ook deze expiratie week wat hoger blijven dan in de afgelopen maanden. De grootste open interest is te vinden op 440 en 450 dus als partijen het kunnen sturen dan zullen ze dat zeker proberen de index te laten expireren op 440 of 450. Op dit ogenblik is door de scherpe daling de markt op weekbasis wat aan de relatief goedkope kant. Ik kocht speculatief een september 445-450-455 call butterfly op 1 euro. 450 is daarbij het maximale winst niveau en boven de 455 en onder de 445 aanstaande vrijdag is deze euro weggegooid. Mocht de index toch nog tussentijds oplopen dan is de butterfly ook weer gemakkelijk te verkopen.

Aanstaande vrijdag ontvangen abonnees weer een nieuwe dag, week en maandrange om een goed idee te krijgen waar de index mogelijk koopwaardig of verkoopwaardig wordt. Interessant als u niet alleen een buy and hold belegger bent!

 

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top