skip to Main Content

Deutsche Bank! market update 28 september 2016.

Deutsche Bank!

De AEX handelt op 451 punten. Vanaf de high vorige week donderdag op 457 dook de index deze week naar beneden en had een voorlopig laagste punt op 444 gisteren. Het sentiment wordt voornamelijk gemaakt door Deutsche Bank (DB). Deze bank reus heeft het al jaren zwaar en waar de concurrerende banken hun koersen tot wel 500 % meer waard hebben zien worden na de financiële crisis in 2008-2009 (ING bijvoorbeeld) daar staat de koers van DB ruim onder de low uit 2009. De bank die door het IMF het grootste “systemic risk” wordt genoemd in deze wereld heeft meer rechtszaken uit te vechten dan klanten te bedienen. Er lopen nog steeds ruim 7000 rechtszaken tegen de bank. De meeste niet groot genoeg om blijvende schade te brengen maar ook een paar die het voortbestaan bedreigen. Zo kwam er 2 weken geleden het bericht dat de Amerikaanse justitie een schikkingsvoorstel heeft gedaan inzake rommelhypotheken teruggaand vanaf 2005! van 14 miljard dollar. Daar de marktwaarde van DB op dat moment nog maar 18 miljard was (90% koerswaarde verdampt sinds de hoogste koers) leidde dat paniek. Alhoewel dat vorige week nog niet te zien was aan de beurs als geheel, werd dat deze week wel pijnlijk duidelijk. Merkel gaf dit weekeinde aan dat de regering niet gaat helpen en dat zorgde voor extra druk. Gisteren handelde de koers rond de 10.20 euro. De CEO zegt dat alles goed gaat en dat alle problemen worden opgelost. Mijn ervaring is, dat hoe harder bedrijven schreeuwen dat het goed gaat en dat niemand zich zorgen hoeft te maken (herinnert u zich Fortis nog, om maar een naam te noemen), hoe groter de kans is dat het fout gaat. Reddingsplannen zijn gevoelig daar Duitsland het voortouw neemt in Europa om andere landen te vertellen dat er geen steun vanuit de overheid gegeven mag worden. Enfin, u kan vast raden hoe dit gaat aflopen. Ik zie al voor me dat Duitsland uiteindelijk toch DB gaat redden en dat daardoor andere Zuid Europese landen opeens ook hun banken kunnen redden. Er zijn ondertussen voldoende verhalen te vinden op internet en die zijn best indrukwekkend. Kort door de bocht moet u begrijpen dat als DB verder gaat glijden, dat alles in Europa meegezogen kan worden en de banken crisis opeens weer actueel kan worden. Bescherming onder de portefeuille kan nooit geen kwaad maar nu al zeker niet!

 

Charts.

De AEX liep vorige week weer tegen de oude weerstand op 458 aan en keerde daarna snel om (tijdelijke) rust te vinden rond 444. In de afgelopen 30 weken heeft de AEX al 23 weken rond de 448 punten gestaan. Kortom, er gebeurt per saldo helemaal niets. De range is 437-458 en een uitbraak daaruit kan tot een verdere beweging omhoog of omlaag leiden. 466 en 475 zijn eerste weerstanden en 430 en 423 de eerste steunen.

 

Index Informer.

Ik gaf vorige week al aan dat als de index boven de 455 zou komen dat de index dan relatief duur werd op weekbasis en dat ik speculatief short zou gaan. Rond 457 heb ik dat ook gedaan (zie facebook.com/indexinformer). Uiteindelijk zakte de index op vrijdag terug naar 453 om te expireren rond 455. Deze week heeft de AEX op een haar na de onderkant weekrange bereikt. Dat geeft aan dat de index voor de periode relatief goedkoop wordt. Op dit ogenblik handelt de AEX rond 451-452 en dat is binnen de range van week en maand. De index is derhalve in een neutrale positie. Er staan geen events gepland die de index fors kunnen beïnvloeden behalve misschien de koers van DB. Opletten dus, want op dit ogenblik loopt de beurs aan de hand van de koers van dit bedrijf!

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top