skip to Main Content

Deal or no deal? (8) Market update 25 juni 2015.

Deal or no deal ? (8)

Het blijft tobben met de Grieken. Dit is de zoveelste update die aan de Grieken gewijd is. Alhoewel het voor velen er op leek sinds afgelopen maandag dat er een deal zou zijn is er tot op heden nog steeds geen deal. De Grieken leveren voorstel na voorstel in bij de Troika maar deze verwerpt ze minstens net zo snel en geeft ze op een A4tje een tegenvoorstel mee. Dat tegenvoorstel is voor Griekenland onacceptabel en vervolgens maken de belangrijkste figuren uit de Griekse overheid het IMF en Duitsland uit voor “maffia “. Wel handig om dat te roepen over je grootste geldschieter! Als ik het hele verhaal goed begrijp dan wil het IMF het volgende. Griekenland moet geld gaan besparen of extra inkomsten binnenharken. Dat moet volgens het IMF komen uit beperkte belasting verhogingen  maar vooral door pensioenen en pre- pensioenen te verlagen en de leeftijdsgrens om met pensioen te gaan fors te verhogen (nu 56 en soms al 48)! Het IMF wil weinig belastingverhogingen zien want ze meent dat de Grieken hebben aangetoond, deze niet te kunnen innen  en als ze dat al wel konden dan leggen ze nog meer druk op de economie. Wat er tot nu toe door de Grieken is aangeboden is precies het tegenovergestelde. Overschot door extra belastingen en niet aan het pensioen komen! Ondanks al het geschreeuw over de bühne is er nog geen deal maar voor de beurzen lijkt het bijna een vaststaand feit. Afgelopen donderdag stonde de AEX nog rond 466. Maandag werd een hoogste koers van 497 neergezet. De redenatie lijkt te zijn dat, “al is er nu geen deal, er komt toch wel een deal en dan moeten we kopen want dan staat de beurs hoger”! Dit is zeker een valide punt want iedereen verwacht en roept een deal te willen, maar wat als er nou toch geen deal komt? Misschien is  Tpiras wel meer een idealist in plaats van een politicus? Misschien verlaat zijn vrouw hem wel als hij kiest voor compromis (gelezen op Bloomberg) en wat als de Grieken denken niets te verliezen te hebben als ze uit de EU stappen? Honderden miljarden aan leningen die niet te verhalen zijn, de Drachme, zodat ze zich uit de crisis kunnen devalueren, of het IJslandse model wat ze bestuderen? Dan zou het zo moeten zijn dat de AEX en haar andere landen indices toch wel serieus lager zouden moeten staan, al is het maar voor een beperkte tijd. Dan klinkt 440 toch niet zo ver?

Charts.

440 is nu wel een brug te ver. Zoals het er nu uitziet is aan de correctie een einde gekomen toen de AEX afgelopen maandag boven de 480 uitkwam. 480 is nu eerste niveau als we naar steun kijken. Het zou mooi moment zijn  om long positie in te nemen als we denken dat dit de re-test is na de enorme beweging van 466 naar 497. Onder de 480 kijken we al snel weer naar 470 met 466 als laatste steun. Onder 460  komt 445-450 in beeld, waar we dan toch serieuze pogingen gaan doen om de middellange termijn bodem te plaatsen. Als deze bodem al gezet is op 466 dan zal 497-500 de eerste echte weerstand worden. Daarna verwacht ik weerstand op 505 en 510 en vervolgens ligt de weg vrij voor beweging naar “new highs”waarbij ik 518 en 530 zie als punten waar deze stijging halt zal houden voor kleinere nieuwe correctie.

Index Informer.

De afgelopen week kwam de AEX met een low op 466 net niet in de buurt van de onderkant weekrange.  De index herstelde keurig en bleef binnen de gestelde range. Deze week door de explosieve stijging is de range aan de bovenkant op weekbasis al doorbroken. Abonnees weten de exacte niveaus. Met andere woorden, de AEX is voor de weektermijn te duur en zou iets lager moeten gaan deze week. Nu weet je het met events helemaal nooit  maar zo is er altijd wat. Ik ben dan ook speculatief short gegaan middels een weeks 495-500 call spread, Ik heb deze verkocht op 1.80 euro. Zeer voorzichtig, maar tot 496.80 expiratie deze week is het goed. Mochten we vandaag verder omlaag gaan dan bestaat de kans dat ik de spread terugkoop. We zullen zien. Eigenlijk verwacht ik dat expiratie ruim onder de 495 zal zijn en met zo’n short call spread die nog maar paar dagen loopt krijg je snel gelijk.

Pas op met ongedekt schrijven. Het lijkt lucratief en dat kan het ook zeker zijn maar het is levensgevaarlijk in deze beurs!

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

 

Back To Top