skip to Main Content

De high gezien? Market update 3 augustus 2016.

De high gezien?

De high gezien is een vraag die niet te beantwoorden is, want over welke looptijd hebben we het? Een week?  Een maand? 3 maanden?

Als het aan Goldman Sachs en JP Morgan ligt is het de laatste. Deze 2 banken kwamen met een verkoopadvies in Amerika afgelopen week voor de komende 3 maanden. Analisten van deze banken voorzien in Amerika en in de STOXX index (Europa) een daling van minimaal 10% en daarna moet er weer gekocht worden. Overwegingen komen voornamelijk voort uit relatief hoger koers/winst verwachtingen en het feit dat de winstvooruitzichten door veel bedrijven alweer worden verlaagd voor het komende kwartaal. Dachten analisten 3 maanden geleden nog dat in Q3 de winst zou stijgen met 3%, ondertussen denken ze dat de winst licht zal dalen. Nog maar te zwijgen over politieke en geopolitieke  evenementen die kunnen wegen op de economie en op de beurs.

Afgelopen maandag werd net na de opening en voor de storing op Euronext een high van 452 in het FTI contract neergezet wat overeen kwam met 455  en een beetje in de AEX. Daarna zakte de boel in elkaar en vandaag zagen we een laagste koers van 438 tot nu toe. Dat is een verschil van 17 punten in 2 dagen en dat is dezer dagen een beweging van formaat. Op dit ogenblik wordt het ook niet makkelijk opgekocht  en de AEX doet het nog relatief goed met ING op +10% vandaag. Toch als u de STOXX 50 banken index opzoekt, dan ziet u dat deze sector alweer bijna op de low van de crisis uit 2008-2009 staat. Zolang deze index niet in staat is om sterk noordwaarts op te lopen, is de kans klein dat de beurs echt kan performen. Het economisch herstel hangt voornamelijk af of banken kunnen uitlenen en met veel banken nog steeds in de problemen is oom Draghi de enige balkunstenaar die probeert de ballen in de lucht te houden. Toch blijven opletten, de man heeft immers maar 2 voeten!

Charts.

de AEX is verzwakt met een slot onder 444. De weg is nu vrij voor een beweging naar 430 en in de komende 2 weken betaald de AEX ook nog 3.30 dividend uit wat in principe van de koers afgaat. Mocht 430 steun breken dan komt al snel 420 in beeld en daaronder de oude bekenden bij steun 410 en 400. Mocht de AEX er toch in slagen om weer boven de 444 te komen dan wacht op 452-458 de zware weerstandzone. Het doorbreken van deze zone laat de zon schijnen op het Damrak, waardoor koersen snel richting 470 zullen gaan.

Index Informer.

De maand juli is voorbij, tijd voor wat statistieken. De dagrange was 85% van de tijd goed en als men de short strangle strategie (zonder bescherming) had gehandeld dan had men 920 euro per combinatie verdient. De week strategie was 100% goed en deze had een winst gegeven per combinatie van 439 euro. Samen afgezet tegen een handelskapitaal van  13000 euro (margin en buffer) is een winst van ruim 10%. Op dit ogenblik handelt de index nog in een neutrale range voor dag, week en maand. Mocht de index deze week nog onder de 430 komen, dan wordt de index relatief goedkoop op weekbasis.

 

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top