skip to Main Content

Crisis?! market update 6 maart 2014.

Crisis?!

Vorige week schreef ik in deze market update dat ik vond dat de beurzen de gebeurtenissen in Oekraïne onderschatte. Ik werd in het weekend op mijn wenken bedient want er werd in het weekend al gesproken over wereld oorlog 3. Op maandag begon de AEX aan haar duikvlucht en de index verloor al snel zo’n 3% van haar waarde. Via facebook plaatste ik een korte update waarin ik aangaf dat het sluiten van open geschreven optie posities misschien een goed idee was omdat dit onvoorspelbaar was. Optie volatility liep hard op en toen kwam de volgende dag. Op dinsdag besloot Poetin de oefeningen van andere militairen in Rusland te beëindigingen . Dat alleen was al goed voor wat ontspanning maar doordat hij zei dat er “op dit moment” geen reden was voor gewapend optreden, was dat het startschot voor een rally die de beurs terugbracht naar het niveau van voor het weekend. Alsof er niets is gebeurt! Ondertussen is “De Krim”nog in bezit van Rusland en is er nog lang geen oplossing in zicht. De beurzen gaan er blijkbaar van uit dat dit een rimpeling was in de geschiedenis en dat we er ons niet druk om moeten maken. Ik ben er nog niet van overtuigd dat alles weer koek en ei is en ik ben van mening dat het nog best een paar onrustige weken kunnen worden. Er staan ons nog een paar belangrijke dingen te wachten, los van de geo politieke situatie. Vandaag komt de ECB bij elkaar en Draghi houdt ervan markten te verassen. Er bestaat een zeer grote kans dat in de komende tijd ook de ECB aan QE gaat doen. Dit betekent dat de weg omhoog dan snel is gevonden. In de laatste week van maart expiratie komt de FED met haar rente/taper  besluit en dat zal de implied volatility in de index opties ook wel hoog houden. Voorlopig  genoeg redenen om goed na te denken over de risico’s en kansen in de portefeuille.

Charts.

Nu we een snel herstel hebben gehad op de sell off van maandag kunnen we ook de steun in de markt bepalen. Deze ligt in ieder geval rond 386. Wat ik wel zie is dat zich op de dag grafiek een driehoek gaat vormen. Deze driehoek geeft op uitbraak niveau een koersdoel van ongeveer 30 punten. Aan de bovenkant ligt deze rond 402 dus vrij dichtbij en aan de onderkant mogen we niet onder de 385 sluiten . Houdt er rekening mee dat boven de 402 eerst nog de 409 punten grens overwonnen moet worden.

Index Informer.

Op dit ogenblik koers de AEX weer binnen de range op dag, week en maandbasis. Afgelopen maandag werd de onderkant van de weekrange zwaar getest maar uiteindelijk bleek deze grens te sterk. Een aantal abonnees die moedig waren om ook onder die omstandigheden hun strategie ten uitvoer te brengen hebben flink wat geld hiermee verdient. Morgen volgt de week expiratie en de nieuwe dag en weekrange.

Succes met uw beleggingen!

Marcel Wallaart

Back To Top