skip to Main Content

Correctie AEX. Correctie Bitcoin!

Market update 6 februari 2018.

De AEX-index ondergaat een zeer grote correctie. Was de koers van de AEX  op 23 januari nog rond de 570 punten, nu handelt de AEX rond de 530 punten en vannacht werd zelfs (theoretisch) rond de 504 punten gehandeld.  De Reden voor deze correctie? Er zijn altijd wel redenen. Ze worden op het journaal of op financiële zenders als CNCB genoemd maar zijn zelden de oorzaak. Eigenlijk weet nooit iemand de oorzaak. Soms is het de zwakke dollar, dan weer de rente, dan een sterke dollar. Het is waarschijnlijk een combinatie van deze redenen met daarbij vraag en aanbod. De banken en vermogensbeheerders die tot 2 weken geleden nog geen vuiltje aan de lucht zagen, zien nu een correctie van 20%. Allemaal commerciële praat om zelf meer omzet te draaien en zich nu dan vervolgens in te dekken. Stel je voor dat die correctie van 20% er is, dan hebben ze toch maar mooi een waarschuwing gegeven! De correctie bedraagt in Amerika nog geen 20% maar vanaf de top eind januari is er al 12% koerswinst weggevaagd. Hoewel niet leuk, misschien een prima instapkans als je de bescherming onder de bestaande portefeuille had gekocht. Dan kan je nu helder denken en kijken naar koopkansen, in plaats van in angst zitten en niet weten hoeveel verder de beurs nog daalt.

Bitcoin 70% gedaald!

Op 17 december schreef ik een market update over de Bitcoin en waarom ik er niet in beleg. Op dat moment had Bitcoin een koers bereikt van 20.000 dollar. Het had niet eens zozeer met de koers van bitcoin te maken, maar meer met het feit dat ik mijn koersrisico niet kon beschermen. Ondertussen handelt de koers van Bitcoin op 6100 dollar. Een 70% daling in minder dan 2 maanden. Aan de andere kant, op 6100 dollar is het nog steeds 50 % meer waard dan de koers van Bitcoin in oktober 2017. Het is slechts perceptie, maar toch voelt de eigenaar van Bitcoin op 4000 dollar zich niet rijk nu met de koers op 6100 dollar. Hij baalt want het was veel meer waard. Dat is wat emotie met ons doet en daarom moet je kunnen beleggen zonder die emotie. Dat kan alleen met een goed stappenplan waarin je op voorhand je risico kan berekenen. Ik heb nog steeds geen verstand van Bitcoin, maar nog belangrijker, ik kan nog steeds niet het koersrisico goed afdekken dus ik stap er nog steeds niet in.

Hoe nu verder met beleggen?

Als we naar de AEX kijken dan handelt deze nu rond 530 punten. De index is dus al lager geweest en deze beweging omhoog is, of een herstel beweging, of de nieuwe bodem is gezet en de index kan nieuwe highs gaan maken. Op de lange termijn zit de AEX nog in een uptrend, dus dit soort bewegingen zijn koopkansen. Aan de andere kant, de daling is ongekend fel en voor een hele generatie nieuwe beleggers een onbekend fenomeen. Ik denk, dat mocht de AEX weer kunnen klimmen richting 550 punten dan zou ik voor de actieve belegger een stuk winst nemen of opnieuw bescherming kopen onder de portefeuille. Pas boven de 570 punten zou ik weer nieuwe posities opnemen. Het stuk tussen 550 en 570 mis ik dan, maar normaliter is een beweging zoals deze niet in 1 keer voorbij. De index kan nog aantal keer goed stuiteren. Als de AEX onder de 570 een lagere top zet en vervolgens onder de 520 punten duikt, dan verandert de bull markt van de afgelopen 8 jaar. Voordat dit gebeurt heb ik jullie vast nog wel gesproken!

Marcel Wallaart

Index Informer

 

PS. Goed geinformeerd beleggen met gedegen kennis? Lees “Krant van Morgen of volg coaching bij Index Informer.

 

Back To Top