skip to Main Content

Consolidatie of eruptie? Market update 23 juli 2015.

Consolidatie of eruptie?

Er was toch een crash! Een crash die aan velen van u is voorbij gegaan, maar die menig partij zijn sokken heeft gekost. Er was namelijk een crash in implied volatility, u weet wel, de volatility die wordt gebruikt om optie prijzen te berekenen. Vlak voor het Griekenland event stond de implied volatility nog rond de 30% voor de eerstvolgende maand (Augustus). Na het Non event renden de indexen de berg op om in 8 handelsdagen 11% te stijgen. De implied volatility zakte van de 30% naar nog slechts 14-15%! En dat in slechts 1 week tijd. Nog niet eerder is in zo’n korte tijd zo’n volatility afname geweest. Het maakt duidelijk dat marktpartijen anticipeerden op een naschok voor Griekenland en China, maar dat door de sterke beweging opwaarts en de gedachte dat nu toch echt alles was opgelost, zij bakzijl moesten halen en als de donder hun overtollige premie posities moesten verkopen. Deze week beweegt de AEX in een range tussen de 494 en 506 en de implied volatility in nog steeds relatief laag maar wel iets hoger dan vorige week vrijdag!

Hoe nu verder? Eigenlijk weet ik het op dit moment niet. Mijn gevoel zegt dat het gezond is als we iets van de beweging van 454 naar 506 corrigeren en dan komen we bij 485 uit maar het zou ook zo kunnen zijn dat we een consolidatie krijgen rond de 495-505 en dat daarna de AEX verder doorstijgt. China zou nog roet in het eten kunnen gooien. De markt aldaar wordt openlijk zwaar ondersteund door de staat en mensen die proberen de markt de shorten worden opgepakt en aangeklaagd! Steeds meer professionele partijen (grote hedgefunds) staan op het punt hun mening te veranderen aangaande de mooie economische groei van het land (volgens China zelf)en als dat soort partijen hun belangen verkleinen kan de markt aldaar opnieuw onder druk komen te staan en dat hoeft niet goed uit te pakken voor andere beurzen wereldwijd.

Charts.

Zoals al eerder aangegeven is 505 voor mij een belangrijk niveau. Nu is dat niveau kortstondig doorbroken geweest maar de AEX werd snel weer onder de 500 punten geduwd. Ook vandaag stond de AEX op de opening boven de 500 maar al in het eerste uur werd deze onder de 500 neergezet. Het lijkt erop dat 500-505 wel een (te?) zware uitdaging is voor dit moment. Mocht het wel lukken dan komt de high op 510 en een beetje in het zicht en daarboven 521. Mocht de AEX eerst nog een aanloop nodig hebben dan lijkt 485 een eerste goed steunniveau. Onder de 485 gaan we richting 478 en 473. Mocht ook dat niet stand houden dan kan de AEX op zoek naar de oude steun rond 454 waar ook net daarboven het 200 daags voortschrijdend gemiddelde te vinden is. Dit gemiddelde bleek 2 weken geleden de steun in de markt te zijn.

Index Informer.

In de week van 10-17 juli werd er in de short strangle strategie een mooie winst behaald doordat de optie premies zeer hoog waren. Ook deze week is een goed week maar de ontvangen premies zijn stukken minder als gevolg van de volatility crash hierboven beschreven. Vandaag was ook een goede dag voor abonnees die kopen en verkopen op de onderkant en bovenkant van de range. De bovenkant range voor vandaag was 501.14. Met een high in de AEX van 401.60 (Augustus future 498.35 waar nog 3.25 euro bij opgeteld moet worden  vanwege aankomende dividenden)konden abonnees bijna op de hoogste koers van de dag verkopen. Als de positie tot expiratie werd aangehouden met 1 FTI contract 772 euro verdient. U kunt deze strategie ook handelen met mini FTI contracten waardoor u maar 20 euro per punt speelt in plaats van 200 euro. Op dit ogenblik handelt de AEX in het midden van dag, week en maandrange en derhalve is het index niveau neutraal.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart.

Back To Top