skip to Main Content

Consolidatie! Market update 11 november 2015.

Consolidatie.

Vorige week kreeg de AEX op de laatste dag van de week nog een boost toen de Amerikaanse werkgelegenheid cijfers fors meevielen. De AEX  steeg van de 464 vlak voor publicatie naar de 472 om te expireren op 471.40. De cijfers lijken aan te geven dat de FED in December de rente gaat verhogen (nu 70% kans tegenover 6% kans vlak voor het cijfer). Nog steeds vind ik het gek om in december de rente te verhogen daar de vergadering van de FED valt in de periode dat grote partijen hun boeken al gesloten hebben. Het zou me niet verbazen als er toch geen rente verhoging komt in december. Het lijkt wel of centrale banken spelletjes met elkaar en met hun valuta spelen. Door deze cijfers duikelde de Euro tegenover de dollar naar het laagste niveau sinds maart van dit jaar. De markt denkt dat de ECB verdere stimulus aankondigt begin december en dat de FED de rente verhoogt half december. Deze factoren zouden de koers van de Euro nog verder onder druk kunnen zetten maar sinds de vorige vergadering van de ECB is de munt al 7 cent minder waard geworden tegenover de dollar. Misschien vindt de ECB het wel genoeg en valt de stimulus tegen! We gaan het meemaken maar een verrassing moet niet uitgesloten worden.

Charts.

De stijging van vorige week naar de 473 bracht gelijk weerstand met zich mee in de vorm van het 200 daags gemiddelde. Gisteren zagen we een daling naar 460 waar in de zone 458-460 steun zou moeten liggen. Het lijkt wel alsof iedere daling gelijk teniet gedaan moet worden  omdat men denkt dat door de actie van de ECB begin december de beurs fors hoger zal gaan. Dat is in ieder geval de gedachte! Vandaag koerste de AEX weer rond de 472 en dat ligt nog steeds tegen de weerstand rond 473 aan. mocht 473 geslecht worden dan kan de AEX oplopen naar 480 en daarboven naar de 490-495. Mocht de AEX toch onder de 460 komen dan zal de volgende steun rond 450 liggen en daaronder 442. Mocht dit allemaal geen steun bieden dan kunnen we ons opmaken voor misschien wel een volatiel december. Voorlopig lijkt de uptrend intact en is het slechten van de 473 barrière een kwestie van tijd. Toch een woord van voorzichtigheid. Rond 469 ligt het 61.8% fibonacci niveau van de daling van 510 naar 402. Mochten we op korte termijn het 470-473 niveau niet kunnen doorbreken dan  neemt de mogelijkheid toe dat we lager moeten om opnieuw een aanloop te nemen. We zijn ondertussen ook al weer een week of 6 aan het stijgen zonder correctie dus pas op met enthousiaste aankopen op dit niveau.

Index Informer.

Vorige week gaf ik aan dat ik, toen de AEX de bovenkant van de weekrange had aangetikt een speculatie put butterfly kocht op 1.55 euro. Op expiratie niveau kost deze trade mij 0.95 cent maar vlak voor de cijfers handelde deze strategie rond de 5 euro. Los van het feit of ik al winst nam voor de cijfers of de rit tot expiratie uitzat,  wil ik benadrukken dat het een leuke strategie is die relatief weinig kost en een groot verdien potentieel heeft, zeker als u het combineert met de onderkant en bovenkant range van Index Informer.

Op dit ogenblik handelt de AEX nog binnen de grenzen van dag, week en maand. Met de grote november expiratie volgende week loont het de moeite om de “open interest” goed in de gaten te houden voor een mogelijke richting.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top