skip to Main Content

China! Market update 12 augustus 2015.

China!

Wat al een tijdje broeit toont zich nu met een knal. In China gaat het niet goed. De overheid heeft in de afgelopen maand  al met bizar veel geld de aandelen markt gekocht toen er geen kopers waren. Nu devalueert het de Yuan, de Chinese munt. Eerder al heb ik gesproken over valuta oorlogen en nu gaat China zich ermee bemoeien. Hoe zat het ook al weer? Als landen geen groei of niet genoeg groei hebben dan kunnen ze hun munt in waarde laten verminderen om zo de export aan te jagen en extra groei te creëren. Nu is er wereldwijd al enige jaren te weinig economische groei en continenten of landen proberen door hun rente te verlagen  de groei af te snoepen van een ander continent. Op wereld niveau ontstaat er dus niet meer groei, het verschuift alleen. Nu China economisch moeilijke tijden heeft ziet het zich genoodzaakt mee te doen aan de valuta oorlog. De stap mist zijn uitwerking niet op de beurzen. Gisteren weren we door de eerste beweging verrast maar China gaf aan dat het een eenmalig dingetje betrof! Vannacht herhaalde zij opnieuw het kunstje waardoor de wereld wakker wordt in een ander economisch plaatje. Dit kan het beeld op de aandelenmarkten voorlopig wel even veranderen en de kans op 563 eind van de zomer zoals Tostrams schreef op IEX is wel wat kleiner geworden. Wat nu rest is een  herstel als rectie op deze zware beweging  en misschien de volgende rally wel verkopen!

Charts.

Vorige week schreef ik in de update, toen de AEX rond de 504 punten stond, dat ik de speculatieve long positie verkocht. Ondertussen stond de AEX zojuist op een stand van 475! Vele steunen zijn doorbroken als gevolg van de Chinese devaluatie.  Waar kunnen we nu heen? Op dit moment staat de AEX op 476  en lijkt de index rijp voor wat herstel na een daling van 25 punten in 48 uur. Weerstand mag verwacht worden rond 480-482 en daarboven 490-495. Als laatste weerstand zie ik de 504-506 zone. Voorlopig denk ik dat een beweging die de AEX weer dicht naar de 500 brengt een gelegenheid is om te verkopen. Aan de onderkant ligt er steun rond 473 en daaronder rond 466-467. Rond dit niveau ligt ook het 200 daags MA, wat de vorige maand steun bood en waar vanaf de AEX in 8 dagen tijd 50 punten opliep. Onder de 465 lijkt er pas echte steun te liggen op 440 -445. Goed opletten dus want we zouden zomaar in een overgangsmarkt kunnen zitten (van buy the dip naar sell the rally)!

Index informer.

Na een goed begin voor augustus dook de AEX vandaag fors onder de onderkant range. Met een beweging van 16 punten lager dan de vorige expiratie koers kwam het voorlopig resultaat voor augustus onder druk te staan. Ondertussen is de AEX ook onder de onderkant van de weekrange terecht gekomen en zou de tijd rijp moeten zijn voor een herstel van de AEX naar minimaal de onderkant weekrange. Abonnees weten welk niveau dit is. De AEX is nog wel neutraal voor de maandrange die volgende week vrijdag afloopt. Zeer korte termijn lijkt de index rijp voor herstel maar houdt een korte stop aan. Een markt die door een macro economische gebeurtenis verandert van richting is meestal geen eendagsvlieg!

 

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top