skip to Main Content

Capitulatie!

Capitulatie!

Er zijn van die weken waarin je vooraf precies het verloop van gebeurtenissen kan schetsen en dat het scenario tot in detail  verloopt zoals je hebt gezegd. Dat zijn dan momenten waarop je met gepaste trots achter je computer zit en via via complimenten in ontvangst neemt. Er zijn ook van die dagen of weken dat je er niet een beetje naast zit maar verschrikkelijk ver naast het afspelende scenario zit. In zo’n week zit ik nu. Vorige week toen de AEX een  rebound had vanaf de 402 punten naar een 408 punten  opening was mijn stellige mening dat dit het einde van de daling was die toen al bijna 3 weken duurde. Ik zat er naast. De daling duurde in ieder geval nog 1 week langer. De daling werd ook nog eens met 27 punten verlengt. Gisteravond werd een voorlopige low op de borden neergezet van 375.55 in het FTI contract voor oktober. Implied volatility ging door het dak. Van een high 4 weken geleden op 425 punten naar 375 punten nu, een daling van ruim 11.5%. Ik hoop dat anderen wel mijn advies hebben opgevolgd om altijd een “kleine”put optie onder de geschreven positie te kopen die ervoor zorgt dat er automatisch een einde aan de pijn komt. Deze put, eigenlijk vergelijkbaar met de brandverzekering op je huis, is vaak weggegooid geld maar eens in de zoveel tijd bespaart het je zoveel geld dat je er weer voor jaren tegen kan.

Hoe nu verder?

Wereldwijd zakten markten fors in. De DAX stond vorige week nog boven de 9000 punten en zette gisteren een low onder de 8500 punten neer  en de SP-500 index verloor in een week tijd ruim 150 punten. Deze week is het een grote expiratie en dat heeft zeker het neerwaarts effect versterkt. deze 2 dagen zullen we waarschijnlijk nog forse bewegingen zien. ik verwacht zeker herstel omdat de markten zwaar oversold zijn op de korte termijn. Ik hoop dat dit herstel vandaag vanaf de opening zal komen en dat de AEX in de komende dagen weer richting 390-400 zal kruipen. Ik verwacht niet dat er morgen weer 400 op de borden staat, daarvoor is het veel te hard gegaan. 388-392 is de eerste zone waar we weerstand mogen verwachten. Met een slotstand van 379.50 lijkt dat ver weg maar gisterochtend stond de AEX nog op 394! De AEX zal zeker tot boven de 400 moeten komen om het langere termijn beeld weer neutraal te maken. Ik schreef vorige week dat de DAX index onder de 9000 punten een koersdoel had van 8000 punten en daar zijn we nog niet. Vanuit dit perspectief verwacht ik dan ook dat de AEX na het herstel toch weer verder weg kan zakken waarbij 373 punten een eerste steun moet zijn. Mocht dat niet houden dan zal de index verder afzakken richting 360. Rond dit niveau komen lange termijn steunlijnen de grafiek binnen en zal het essentieel zijn om dit niveau vast te houden willen we niet nog verder wegzakken. De tijd van lage implied volatility lijkt wel even achter ons te zijn gelaten en dat is goed nieuws voor schrijvers van opties. Op deze manier ontvang je meer geld voor het risico wat je wilt lopen.

Als laatste wil ik nog kwijt dat we in deze maand oktober afscheid nemen van QE4 , het massale opkoopbeleid van de FED, wat vele jaren de beurs opwaarts heeft gedreven. Met correcties als deze vraag ik me wel af hoe lang het zal duren voordat de FED een nieuw QE programma opstart. De beurzen zijn slaaf van goedkoop geld geworden en weten niet meer wat het is om op eigen benen te staan. Vallen en opstaan met de FED als vader en moeder tegelijkertijd!

Index Informer.

Met de AEX ver onder de maandrange die morgen expireert lijkt oktober geen goede maand te worden voor het resultaat zoals het op de website wordt vermeld. De kracht van Index Informer is het signaleren van overdrijving in de markt, zowel opwaarts als neerwaarts. In deze neerwaartse correctie die al 4 weken achtereen duurt zit tot nu toe geen enkel teken van herstel. ik ga er van uit dat deze herstel beweging zeker komt maar er is te weinig tijd over om weer binnen de maandrange te kunnen komen. De AEX is  fors goedkoper geworden en mijn verwachting is dat we vanaf de 380 deze dagen nog wel hoger zullen gaan. ik zet daar wel mijn strategie voor op, maar ik houd voor de zekerheid wel een long put achter de hand. Tegen massahysterie is weinig te doen!

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top